Slovenija dokapitalizirala HSE s prvih 300 milijuna eura

Bez autora
Dec 07 2022

Slovenija je danas uplatila 300 milijuna eura za premošćivanje manjka likvidnosti grupe Holding Slovenske elektrarne (HSE).

Riječ je o prvoj od dvije tranše u obliku naknadnih uplata kapitala, priopćio je Slovenski državni holding. Do 15. prosinca očekuje se uplata drugog dijela u iznosu od 192 milijuna eura.

Za isplatu drugog dijela potrebna je suglasnost vlade na izmjenu godišnjeg plana upravljanja, pojasnili su u Slovenskom državnom holdingu (SDH).

Grupa HSE našla se u izazovnoj financijskoj situaciji zbog kombinacije negativnih čimbenika vezanih uz energetsku krizu, povijesno nisku hidrologiju ove godine, gašenje Teša zbog kompresije jednog od dva rudarska polja Premogovnika Velenje i nemogućnost za opskrbu dovoljnim količinama lignita, kao i smanjenu spremnost poslovnih banaka za dodatnim financiranjem kratkoročnih likvidnosnih potreba, istaknuli su.

Uzimajući u obzir buduće uvjete i poslovanje Grupe HSE, SDH će slijediti cilj povrata cjelokupnog iznosa naknadnih uplata osnivaču najkasnije do kraja 2024. godine, a ako poslovanje Grupe to bude dozvoljavalo, i ranije.

Prije odluke o naknadnoj uplati kapitala SDH je proveo i test privatnog ulagatelja iz kojeg je vidljivo da je vrijednost temeljnog kapitala u slučaju naknadne uplate kapitala veća od vrijednosti temeljni kapital u slučaju da naknadna uplata nije izvršena. Time se, smatraju u SDH, ujedno pokazuje i ekonomska opravdanost transakcije te dokazuje da dokapitalizacija ne predstavlja državnu potporu.

Izmijenjeni godišnji plan upravljanja za 2022., kojim se tvrtkama u energetskom sektoru osigurava do 300 milijuna eura za financijsku stabilnost, a time i pouzdanost opskrbe potrošača energijom, Vlada je potvrdila sredinom studenoga, a krajem studenoga mjeseca, na odobrenje je poslan amandman kojim se osigurava dodatnih 200 milijuna eura.

Iz HSE-a ističu kako je ova godina bila najzahtjevnija u njihovoj povijesti. Zbog loše hidrologije proizvodnja hidroelektrana ove će godine biti čak 32 posto manja od planirane i više od 36 posto manja od lanjske, a time i najniža u posljednjih dvadesetak godina, istaknuli su.

Izvanredno stanje u proizvodnim poduzećima imat će negativan utjecaj od oko 460 milijuna eura na poslovanje HSE grupe u ovoj godini. Ni uspješno trgovanje, koje će ove godine premašiti planiranu dobit od trgovanja za približno 50 milijuna eura, to neće moći poništiti, ocijenili su.

"Nadalje, više cijene električne energije na tržištu i prije svega veliki porast volatilnosti cijena imaju veliki utjecaj na izvanredno povećanje potrebnih likvidnih sredstava za cjenovnu zaštitu prodaje vlastite proizvodnje i nužne nabave CO2 kupone, zbog čega je, slično drugim europskim državama, i slovenska država dužna osigurati domaćim proizvođačima u rujnu je odobrila jamstvo za te namjene", napisali su u poruci.

Zbog velike zaduženosti grupe HSE, koja se vuče još od izgradnje šestog bloka Teš, te zaoštrenih tržišnih uvjeta, unatoč već odobrenom državnom jamstvu u iznosu od 800 milijuna eura, HSE je do sada samo od poslovnih banaka uspio dobiti kredite za 185 milijuna eura.

„Sve to će omogućiti HSE grupi da iu vrijeme energetske krize i iznimno povećanih zahtjeva za financijskim pokrićem samostalno i učinkovito upravlja vlastitom proizvodnjom električne energije i time osigura konkurentnu opskrbu električnom energijom u zemlji u budućnost", zaključili su u HSE-u.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik