Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku

Bez autora
Mar 28 2023

Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka.

Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.

Porastu vrijednosti pokazatelja povjerenja na mjesečnoj razini pridonijela su optimističnija očekivanja potrošača glede ekonomske situacije u zemlji (za četiri postotna boda) i financijske situacije u kućanstvu (za dva postotna boda) te bolja mišljenje o trenutnoj financijskoj situaciji u kućanstvu (za jedan postotni bod). Pesimističnija su bila samo očekivanja veće nabave (za tri postotna boda), objavio je danas statistički ured.

U međugodišnjoj usporedbi u ožujku su poboljšana očekivanja glede gospodarske situacije u zemlji (za 14 postotnih bodova) i očekivanja glede financijske situacije u kućanstvu (za osam postotnih bodova). S druge strane, pogoršani su pokazatelji trenutnog financijskog stanja u kućanstvu (za 11 postotnih bodova) i očekivanja većih kupnji (za osam postotnih bodova).

Tijekom protekle godine vrijednost pokazatelja kretanja cijena u sljedećih 12 mjeseci postupno opada. U ožujku je to bilo manje za 39 postotnih bodova u odnosu na vrijednost iz ožujka prošle godine. To znači da se smanjuje broj potrošača koji očekuju višu stopu inflacije. Ostali pokazatelji većinom su pogoršani na međugodišnjoj razini, dodaju statističari.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik