Slovenija prodaje certifikat Adria Airwaysa

Bez autora
Dec 30 2019

Stečajni upravitelj Adria Airwaysa Janez Pustatičnik objavio je da će certifikat avio-operatora (AOC), s ostalim licencama, biti prodan na aukciji sredinom siječnja.

AOC omogućava onome ko posjeduje certifikat da organizira komercijalne letove, a izdaje ga regulator avioprometa u zemlji. Slovenski AOC pruža mogućnost vlasniku da održava letove iz Slovenije i drugih zemalja EU, piše portal Exyuaviation.

Iako Adrijin AOC ističe na kraju godine, slovenska Agencija za civilni aviopromet je izrazila spremnost da produži važenje certifikata. Proces dobijanja AOC-a u Evropi razlikuje se od zemlje do zemlje.

Pustatičnik je prethodno primio pet neobavezujućih ponuda za različite dijelove poslovanja Adria Airwaysa, uključujući i dozvole i licence. Jedna ponuda za Adrijin AOC, zajedno s drugim dokumentima, vrijedna je 45.000 eura. U skladu s tim, početna cijena je određena na 45.000ura.

Slovenska Agencija za civilni aviopropmet ističe da će Adrijin AOC biti koristan kompaniji koja kupi bankrotiranog nacionalnog avio-prijevoznika, ali će ona također preuzeti i brojne obaveze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik