Slovenija se zadužila obveznicama uz rekordno niski prinos

Bez autora
Aug 05 2020

Slovensko Ministarstvo financija iskoristilo je zahtjev uglednog ulagača i krajem srpnja krenulo u dodatnu emisiju trogodišnje državne obveznice u iznosu od 50 milijuna eura, što je učinilo nakon rekordno niskog prinosa do dospijeća od minus 0,492 posto.

Prema Ministarstvu financija, povjerenje ulagača u Sloveniju i spremnost na ulaganje u državne obveznice nakon izrazito niskih prinosa rezultat je učinkovitih vladinih mjera u borbi protiv epidemije covida-19.

"Kao rezultat ovih mjera, gospodarski je pad bio relativno kratak, a opsežni programi potpore smanjili su učinke epidemije na tržištu rada i pomogli u održavanju gospodarskog financiranja. Mjere koje su poduzele Europska komisija i Europska središnja banka također su važne za eurozonu."

Prema njima, povoljnu poziciju Slovenije na tržištima kapitala osnažuje kreditni rejting Slovenije, kojeg je u travnju Moody's fiksirao na Baa1 uz stabilne izglede, u lipnju u Standard & Poor's s AA- i stabilnim izgledima te u srpnju u Fitch Ratings sa A i stabilnom prognozom. Uz vladine mjere, brzom oporavku gospodarstva doprinosi i činjenica da su javne financije stabilne, a banke likvidne, dodali su.

Pozitivna procjena međunarodnih ulagača ogleda se u prinosu do dospijeća na referentne desetogodišnje državne obveznice, koji je trenutno negativan i iznosi minus 0,04 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik