Slovenija, Turska i Srbija lideri u inovacijama na jugoistoku Evrope

Bez autora
Jul 06 2020

Slovenija je rangirana na najvišu poziciju među zemljama jugoistočne Evrope (JIE) po nacionalnim inovacionim sistemima, slede je Turska i Srbija.

Sloveniju prate dve države koje nisu članice EU-a, Turska i Srbija, dok su Rumunija i Bugarska jedine članice EU-a u grupi skromnih inovatora, s rezultatom ispod 50% proseka EU-a, objavila je Evropska komisija u najnovijem izdanju svoje godišnje tablice o inovacijama u Evropi.

Međutim, Slovenija je bila jedina zemlja u grupi od 12 umerenih inovatora koja je zabeležila smanjenje rezultata, za 9,9%, zbog pogoršanja performansi novih doktorata, prenosi Indikator.

Učinak Srbije bio je posebno jak jer je zemlja povećala rezultat za 13,2% zbog snažnog prodora širokopojasne mreže. Turska je poboljšala skor za 12,5%, a zajedno sa Slovenijom jedina je zemlja JIE iz grupe umerenih inovatora.

Crna Gora, koja je prvi put uključena u tablicu, i Severna Makedonija, su među skromnim inovatorima, iako su se njihovi rezultati povećali za 5,0%, odnosno 14,8%.

Rezultat Bugarske bio je 49% proseka EU za 2012. i 45% ocene EU za 2019. godinu, s najnižim pokazateljima u rashodima za istraživanje i razvoj u javnom sektoru, javno-privatnim ko-publikacijama, najcitiranijim publikacijama i celoživotnom učenju.

Rumunija je bila najgora, s rezultatom jednakim 34% proseka EU za 2012. i 32% rezultata EU za 2019. godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik