Slovenija: Završava razdoblje sniženog PDV-a na energente

Bez autora
May 31 2023

Krajem mjeseca je smanjeno razdoblje u kojem je porez na dodanu vrijednost (PDV) na opskrbu električnom energijom, prirodnim plinom, ogrjevnim drvima i grijanjem za sve korisnike smanjen s 22 posto na 9,5 posto.

Riječ je o jednoj od antidevalvacijskih mjera, ali za sada nema informacija o njenom mogućem produženju.

Primjena snižene porezne stope na navedene energente donijela je izmjena Zakona o PDV-u donesena lani u kolovozu, a niže oporezivanje primjenjuje se od 1. rujna prošle do 31. svibnja ove godine.

Za sada nije poznato hoće li mjera biti produžena ili ne. No, eventualno produženje sniženog PDV-a, recimo do kraja ove godine, zahtijeva novu izmjenu zakona. Nacrt takvog zakonskog prijedloga za sada se ne može pronaći u Vladinim materijalima.

Čak i da se Vlada odluči o zakonskom prijedlogu, zakon bi u najboljem slučaju bio odobren u Saboru jednom tijekom lipnja i trebao bi imati retroaktivni učinak za kontinuirano razdoblje sniženog PDV-a. To nije uobičajena praksa u poreznim stvarima zbog izazova koje nosi u području računovodstva, ali ovakvo rješenje ne bi bilo sporno zbog povoljnijeg tretmana poreznih obveznika.

No, ako Vlada ne odluči o produljenju, računi za navedene energente od srpnja će biti veći, unatoč tome što je Vlada do kraja godine produljila regulaciju maloprodajnih cijena struje i plina za kućanstva. , malih poslovnih kupaca i zaštićenih kupaca te cijene električne energije za male i srednje tvrtke. Cijena ostaje regulirana i za javne ustanove do kraja godine.

Naime, PDV se na računu obračunava na kraju, nakon što se zbroje cijene same isporučene energije, mrežarina, trošarina, doprinosa i drugih davanja te eventualni drugi troškovi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik