Slovenski BDP u prvih devet mjeseci manji za 6 posto u odnosu na lani

Bez autora
Dec 01 2020

Slovenski BDP se je u prvih devet mjeseci ove godine smanjio za 6 posto u odnosu na isto razdoblje 2019., dok je u trećem kvartalu ove godine u odnosu na drugi kvartal smanjen za 2,6 posto, objavio je u ponedjeljak slovenski statistički ured.

Domaća potrošnja u trećem kvartalu ove godine pala je za 5 posto, od čega konačna potrošnja za 0,3 posto, a bruto investicije za čak 19,6 posto.

Konačna potrošnja kućanstava na domaćem tržištu pala je za 6 posto, najviše zbog manjih izdataka za gorivo i usluge, dok su za 4,3 posto porasli izdaci za trajne proizvode.

Konačna potrošnja države u trećem je kvartalu povećana za 1,4 posto. Bruto investicije u osnovna sredstva smanjile su se za 1,8 posto, na što je utjecalo posebno smanjeno ulaganje u strojeve i opremu, do su se investicije u građevinske objekte povećale za 2,7 posto.

Izvoz se je u trećem kvartalu ove godine na godišnjoj razini, odnosno u usporedbi s istim kvartalom lani pao za 9,5 posto, od čega izvoz roba za 4,6 posto, a izvoz usluga za 25,8 posto.

Uvoz se smanjio za 13,1 posto, od čega robni uvoz za 11,2 posto, a uvoz usluga za 22,4 posto.

U trećem je kvartalu ove godine bilo radno aktivno 1.034.564 osoba, što je za 19.237 ili 1,8 posto manje zaposlenih u odnosu na isti lanjski kvartal, priopćio je u ponedjeljak slovenski statistički ured.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik