Slovenski BDP u prvom kvartalu manji za 0,2 posto zbog krize oko koronavirusa

Bez autora
Feb 27 2020

Zbog krize oko koronavirusa i mjera koje su poduzele susjedne države kod kojih je virus već potvrđen Slovenija u prvom kvartalu ove godine može očekivati niži rast BDP-a, tvrdi glavni ekonomist slovenske gospodarske komore Bojan Ivanc.

Ivanc je u današnjoj izjavi za "Delo" izjavio da će rast slovenskog BDP-a u prvom kvartalu po njegovoj procjeni biti za 25 milijuna eura, odnosno za 0,2 postotna boda manji od ranije procjene i da će, mjeren krajem kvartala, na godišnjoj razini rast BDP-a dostignuti 2,6 posto, umjesto ranije procjene na 2,8 posto.

Prema raspoloživim podacima, do dodatnog usporavanja BDP-a doći će i u drugom kvartalu, ali je za pravu ocjenu za koliko potrebno pričekati nekoliko tjedana, da se vidi kako će se situacija razvijati i kakve će biti reakcije europskih država, dodao je Ivanc.

U slovenskim gospodarskim krugovima upozoravaju na veliku ovisnost Slovenije od vanjske razmjene, odnosno izvoza i uvoza, pa bi posljedice restrikcija na granicama i u trgovini imale negativne posljedice, primjerice u sektoru automobilskih komponenti koja je vezana na velike proizvođače, a posljedice bi bile i u turizmu te transportnoj djelatnosti.

Na slovensku kemijsku industriju i farmaciju utjecaj moguće krize zbog koronavirusa neće biti velik, no u logističkom lancu prekrcaja kontejnera iz Azije kroz luku Koper može doći do pada od oko pet posto, kažu ekonomisti, a prenosi ljubljansko "Delo" te dodaje da bi moglo doći do pada i u cestovnom teretnom prometu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik