S&P procjenjuje pad hrvatskog gospodarstva za 8%

Bez autora
Sep 20 2020

Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak kreditni rejting Hrvatske BBB-/A-3, uz stabilne izglede.

Procjenjuju da će se hrvatsko gospodarstvo smanjiti ove godine za 8%, ublaživši procjenu iz svibnja kada je S&P predvidio 9-postotni pad.

- Pandemija koronavirusa pogađa Hrvatsku ponajprije preko turističkog i ugostiteljskog sektora, a preliminarne informacije pokazuju da bi pad prihoda od turizma mogao biti blaži od 70 posto, procijenjenih u svibnju, ističe S&P.

U 2021. trebalo bi hrvatsko gospodarstvo porasti 5,6% i dosegnuti pretpandemijsku razinu 2022., godinu dana ranije no što je agencija procijenila u svibnju.

- Zadržavanje investicijske razine kreditnog rejtinga potvrđuje da smo krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa dočekali sa stabilnim i otpornim gospodarstvom te da smo donijeli snažne i pravodobne mjere za očuvanje radnih mjesta i oporavak gospodarstva. Novo izvješće S&P-a važna je potvrda povjerenja u nastavak provedbe Vladinih mjera u cilju što bržeg gospodarskog oporavka, koristeći 22 milijarde eura koje smo osigurali iz EU-a u idućih sedam godina, kao i ostvarivanja reformi na putu prema europodručju, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

- Drago mi je da je prepoznato da smo, bez obzira na krizu bez presedana, ipak u nju ušli puno spremniji nego što je to bilo kod one zadnje, globalne ekonomske krize, rekao je ministar financija Zdravko Marić komentirajući procjenu agencije  Standard and Poor's.

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da to govori u prilog tome da je ekonomija na dobrom putu, da će kriza biti prebrođena relativno brzo.

- Konačno vidimo da nije sve u turizmu, da postoje drugi sektori, tehnologije, osobito ove nove u koje će se ulagati, rekao je.

Hrvatskoj se previđa brži gospodarski oporavak. Očekuj se da će BDP u sljedećoj godini rasti 5,6 posto.

- Ocjena je rezultat naravno dvije činjenice bolje turističke sezone i onih lošijih predviđanja  predviđanja početkom pandemije, a s druge strane meritorno članstvo unutar europske zajednice sa podrškom već prisutnom i budućom podrškom od strane Europske centralne banke i programa Europske komisije stvaraju okvire za oporavak puno brži i puno jači nego što je bilo u zadnjoj krizi prije 10 godina, rekao je ekonomski analitičar Hrvoje Japunčić.

Iako je skeptičan prema ocjenama stranih rejtining agencija i predsjednik Republike Zoran Milanović očekuje brži oporavak.

-  To što je Sandard and Poor's rekao je dobro ovako za dojam ali ti rejtinzi rejting agencija su, ja bih rekao, stvar prošlosti. U vremenu u kojem je novac praktički besplatan njihove prognoze ne znače ništa, meni više znači što mi znamo i kojim podacima mi baratamo, a sljedeća godina bi trebla biti godina nekakvog oporavka i rasta, poručio je Milanović.

Ipak puni oporavak i povratak na ekonomske rezultate prije pandemije, očekuje se krajem 2022.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik