Spoljnotrgovinska razmena sa Egiptom 102,8 miliona dolara

Bez autora
Sep 23 2021

"Srbija i Egipat mogu da jačaju saradnju ne samo u sektoru poljoprivrede i industrijskih proizvoda, već i u sektoru telekomunikacije i IT usluga koji je u Srbiji zabeležio najveći rast u poslednjih deset godina budući da godišnji izvoz IT usluga iznosi 1,5 milijardi evra", poručio je Vesović, direktor Sektora za internacionalizaciju Privredne komore Srbije na sastanku sa predstavnicima privredne delegacije iz Egipta posvećenom unapređenju privredne saradnje dve zemlje.

„Ukupna trgovinska razmena između dve zemlje prošle godine bila veća od 100 miliona evra. Trenutno postoji više od 300 kompanija koje međusobno trguju i sarađuju“, rekao je Vesović. Dodaje da postoji veliko interesovanje srpskih kompanije za tržište Egipta  kao i da su u toku razgovori o dovođenju poslovne delegacije Srbije u Egipat. "Imamo i trgovinske, poslovne i političke odnose, koji su na visokom nivou", izjavio je Vesović.

Prisutnima su se obratili predsednik Privredne komore Aleksandrije Ahmed Elvakil i ambasador Egipta u Srbiji Amr Aljovaili.

Ambasador Aljovaili naglasio je da su diplomatski odnosi između Srbije i Egipta na izuzetnom i istorijskom nivou, i da se poboljšavaju. Dodao je da  tržište Egipta, koje je udaljeno samo tri sata od Srbije, nosi ogroman potencijal, i pozvao srpske kompanije da iskoriste taj potencijal i otvore svoja predstavništva u toj zemlji.

Ahmed Elvakil, predsednik Privredne komore Aleksandrije istakao je da Egipat ima niz sporazuma o slobodnoj trgovini potpisanih sa zemljama u okruženju što otvara prostor za poslovanje na tržištu od 3 milijarde potrošača. On je pozvao srpske kompanije da investiraju u Egipat.

Srbija je u Egipat prošle godine izvezla robu u vrednosti od 38,1 miliona dolara što je smanjenje od 15,49 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je uvoz iznosio 64,7 miliona dolara, čime se beleži neznatno povećanje u odnosu na 2019.

Iz Egipta su se u protekloj godini najviše uvozile jagode, pomorandže, pasulj, boranija, delovi za nameštaj, rude gvožđa i so, kao i propan i kalcijum fosfati, dok je Srbija u 2020. godini najviše izvozila traktore, duvan, uređaje za radio navigaciju, rendgene, proizvode od guma, mehanizaciju - mašine za dizanje, utovar i istovar.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik