Srbija postala član Azijske infrastrukturne investicione banke

Bez autora
Aug 22 2019

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je naša zemlja zvanično postala 73. neregionalni član Azijske infrastrukturne investicione banke. Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je to važna vest za našu zemlju, koja učlanjenjem u ovu organizaciju dobija pristup povoljnim kreditnim sredstvima za realizaciju prioritetnih projekata. Srbija je zvanično ispunila sve neophodne procedure i uslove za članstvo, a to su – usvajanje Zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke, deponovanje Instrumenta o pristupanju i uplata prve rate učešća u kapitalu Banke, navodi se u Rezoluciji borda guvernera AIIB, usvojenoj 15. avgusta, kojom je potvrđeno članstvo. Mali je 2018. godine uputio Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci zvaničan zahtev za prijem u članstvo.

Srbija postala član Azijske infrastrukturne investicione bankeMinistarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je naša zemlja zvanično postala 73. neregionalni član Azijske infrastrukturne investicione banke (Asian Infrastruture Investment Bank – AIIB).

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je to važna vest za našu zemlju, koja učlanjenjem u ovu organizaciju dobija pristup povoljnim kreditnim sredstvima za realizaciju prioritetnih projekata.

Srbija je zvanično ispunila sve neophodne procedure i uslove za članstvo, a to su – usvajanje Zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke, deponovanje Instrumenta o pristupanju i uplata prve rate učešća u kapitalu Banke, navodi se u Rezoluciji borda guvernera AIIB, usvojenoj 15. avgusta, kojom je potvrđeno članstvo.

Mali je 2018. godine uputio Azijskoj infrastrukturnoj investicionoj banci (AIIB) zvaničan zahtev za prijem u članstvo.

Ova banka, čije je sedište u Pekingu, počela je da radi 2016. godine, a, pored Srbije, koja je novi neregionalni član, pridružene su i druge zemlje izvan Azijsko-pacifičkog regiona, poput Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Holandije, Španije i drugih.

Rezolucijom borda guvernera potvrđeno je i članstvo Grčke u toj međunarodnoj organizaciji, koja je postala njen 74. član.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik