Srbija sa „Huavejom“ radi na veštačkoj inteligenciji

Bez autora
Nov 06 2019

Memorandrum o razumevanju između vladine Kancelarije za IT i e-Upravu i kineske kompanije „Huavej“, o razvoju platforme za veštačku inteligenciju, potpisan je u Šangaju. Sporazum su potpisali direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović i regionalni direktor „Huaveja“ za Srbiju Li Mun Čun. Jovanović je rekao da je Memorandum prvi veliki, značajan korak u izgradnji nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije, koja će omogućiti brži razvoj elektronskih usluga. To je, kako je naveo, u skladu sa Strategijom razvoja veštačke inteligencije u Srbiji, na kojoj se radi, a koja će biti dostupna univerzitetima, startapovima, naučno-tehnološkim parkovima i privredi. To će dalje omogućiti brži i efikasniji razvoj i sistema obrazovanja, nauke, ekonomije i privrede u Srbiji, dodao je Jovanović.

Srbija sa „Huavejom“ radi na veštačkoj inteligencijiMemorandrum o razumevanju između vladine Kancelarije za IT i e-Upravu i kineske kompanije „Huavej“, o razvoju platforme za veštačku inteligenciju, potpisan je u Šangaju.

Sporazum su potpisali direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović i regionalni direktor „Huaveja“ za Srbiju Li Mun Čun.

Jovanović je rekao da je Memorandum prvi veliki, značajan korak u izgradnji nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije, koja će omogućiti brži razvoj elektronskih usluga.

To je, kako je naveo, u skladu sa Strategijom razvoja veštačke inteligencije u Srbiji, na kojoj se radi, a koja će biti dostupna univerzitetima, startapovima, naučno-tehnološkim parkovima i privredi.

To će dalje omogućiti brži i efikasniji razvoj i sistema obrazovanja, nauke, ekonomije i privrede u Srbiji, dodao je Jovanović.

Istakao je da će Srbija izradom Strategije razvoja veštačke inteligencije, postati prva zemlja u jugoistočnoj Evropi, koja ima takvu strategiju.

Saradnja sa kompanijom „Huavej“ će obezbediti da vrhunska informaciono-komunikaciona tehnologija bude dostupna u Srbiji, a biće smeštena u državnom centru za podatke u Kragujevcu, odmah pošto on bude otvoren.

Na forumu se još razgovaralo o produbljivanju saradnje srpskih i kineskih privrednika.

Premijerka Ana Brnabić rekla je na forumu da Srbija sebe može da nazove prijateljem i partnerom Kine i izrazila zadovoljstvo zbog potpisivanja Memoranduma, koji će, kaže, otvoriti nove puteve i nova vrata u oblasti razvoja veštačke inteligencije.

„Srbija je mala zemlja, ali zemlja ogromnih potencijala“, istakla je Brnabićeva.

Potpredsednik „Huaveja“ i predsednik te kompanije za Evropu Li Jijan rekao je da Memorandum otvara novo poglavlje u saradnji dve strane u oblasti novih tehnologija.

Ukazao je da se poslednjih nekoliko godina digitalna ekonomija ubrzano razvija, te da je u poslednjih 15 godina stopa rasta digitalne ekonomije, na globalnom nivou dva i po puta veća od rasta BDP-a.

„'Huavej' poseduje vodeću 5G tehnologiju na svetu, a Srbija ima mnogo talenata i dobro inovaciono okruženje. Spremni smo da delimo iskustva“, rekao je Li.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik