Srbija voz kupuje 18 vozova: Država garantuje za kredit od 100 miliona evra

Bez autora
Dec 05 2019

Država će biti garant za kredit vredan 100 miliona evra koji od Evropske banke za obnovu i razvoj uzima Srbija Voz za kupovinu 18 vozova, sledi iz predloga zakona koji je stigao u Narodnu skupštinu. Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji stigao je u parlament u ponedeljak, 2. decembra, i sada je u skupštinskoj proceduri. Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, Srbija Voz će sprovesti nabavku 18 novih elektromotornih garnitura koju će finansirati iz sredstava ovog zajma, odobrenog uz državnu garanciju. Zajam će biti raspoloživ do 15. novembra 2023. godine, a očekivani rok za završetak projekta je 31. januar 2024. godine.

Srbija voz kupuje 18 vozova: Država garantuje za kredit od 100 miliona evraDržava će biti garant za kredit vredan 100 miliona evra koji od Evropske banke za obnovu i razvoj uzima Srbija Voz za kupovinu 18 vozova, sledi iz predloga zakona koji je stigao u Narodnu skupštinu.

Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji stigao je u parlament u ponedeljak, 2. decembra, i sada je u skupštinskoj proceduri.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, Srbija Voz će sprovesti nabavku 18 novih elektromotornih garnitura koju će finansirati iz sredstava ovog zajma, odobrenog uz državnu garanciju. Zajam će biti raspoloživ do 15. novembra 2023. godine, a očekivani rok za završetak projekta je 31. januar 2024. godine.

Otplaćivaće se u 22 jednake polugodišnje rate, pri čemu je prvi datum otplate glavnice 15. novembar 2023. godine, a poslednji 15. maj 2034. godine.

Kamatna stopa će biti jednaka referentnoj kamatnoj stopi (šestomesečni EURIBOR), uvećanoj za fiksnu maržu od jedan odsto, uz mogućnost da se kamatna stopa fiksira ako se proceni da je to povoljnija opcija sa stanovišta upravljanja javnim dugom.

Pored sredstava zajma, EBRD će odobriti i bespovratna sredstva tehničke saradnje za angažovanje "renomiranih konsultanata", navodi se u obrazloženju.

Ugovor o kreditiranju Srbija voza sa EBRD potpisan je 31. oktobra 2019. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik