Srbiji 39,5 odsto od prodaje zgrade ambasade u Bonu

Bez autora
Nov 20 2019

Zajednička prodaja bivše ambasade SFRJ u Bonu okončana je uspešno i Srbiji je, kao jednoj od zemalja naslednica, pripalo 1,47 miliona evra, rekao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović. Zgrada ambasade, koja je bila znatno devastirana, prodata je za 3,72 miliona evra i taj novac je raspoređen sukcesorima prema kvotama, po kojima Srbiji pripada 39,5 odsto, što je milion i 471 hiljada evra, rekao je Odalović i dodao da su ta sredstava uplaćena u budžet Republike Srbije. Kako je naveo, a imajući u vidu da je nemačka administracija prešla iz Bona u Berlin, ambasada nije korišćena 20 godina, objekat je bio devastiran, a po Sporazumu o sukcesiji Srbija je morala da brine o njemu.

Srbiji 39,5 odsto od prodaje zgrade ambasade u BonuZajednička prodaja bivše ambasade SFRJ u Bonu okončana je uspešno i Srbiji je, kao jednoj od zemalja naslednica, pripalo 1,47 miliona evra, rekao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.

"Zgrada ambasade, koja je bila znatno devastirana, prodata je za 3,72 miliona evra i taj novac je raspoređen sukcesorima prema kvotama, po kojima Srbiji pripada 39,5 odsto, što je milion i 471 hiljada evra", rekao je Odalović za Tanjug i dodao da su ta sredstava uplaćena u budžet Republike Srbije.

Kako je naveo, a imajući u vidu da je nemačka administracija prešla iz Bona u Berlin, ambasada nije koriššćena 20 godina, objekat je bio devastiran, a po Sporazumu o sukcesiji Srbija je morala da brine o njemu.

Odalović je precizirao da je to treća uspešna zajednička prodaja, što je obaveza iz 2011. usvojena na sednici Mešovitog komiteta. Poslednjih godina je, kako kažže, pronađen uspešan model i mehanizam za uspešno okončanje prodaje.

U međuvremenu je prodata rezidencija u Njujorku koja nije korišćena od 1991. godine i takođe je bila u lošem stanju, kao i objekat u Tokiju.

Odalović je precizirao da su ostala još dva objekta koja su u postupku prodaje, a to je zgrada misije SFRJ u Njujorku i zgrada ambasade u Bernu.

Ceo postupak odvija se, inače, preko međunarodne brokerske kuće izabrane na tenderu koji su sukcesori rapisali i to je model koji uspešno funkcioniše.

Zgrada ambasade u Nemačkoj nalazi se na obali Rajne i ima 5.400 kvadratnih metara zajedno sa baštom. Sagrađena je pre više od 40 godina, ali nije korišćena poslednje dve decenije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik