Šta čeka BIP posle propalog pokušaja iznajmljivanja

Bez autora
Jul 21 2019

Propao je pokušaj da se Beogradska industrija piva dâ u zakup. Rok za prijavu i uplatu depozita bio je 15. jul, ali se na oglas niko nije javio. Pivara će nastaviti da radi samostalno sa 127 radnika i četvoročlanim timom stečajnih upravnika. Stručnjaci ističu da je najveća vrednost BIP-a na zahtevnom tržištu robna marka i da problem ne predstavlja gde se pivo proizvodi, već da se zadrži ime i kvalitet. Nekada je bilo dovoljno reći BIP i bilo je jasno da se radi o kvalitetnom pivu. Vreme i tržište su, međutim, učinili svoje i Industrija piva u Beogradu našla se u rukama stečajne uprave da radi dok traju zalihe sirovina i gotovih proizvoda.

Šta čeka BIP posle propalog pokušaja iznajmljivanjaPropao je pokušaj da se Beogradska industrija piva dâ u zakup. Rok za prijavu i uplatu depozita bio je 15. jul, ali se na oglas niko nije javio. Pivara će nastaviti da radi samostalno sa 127 radnika i četvoročlanim timom stečajnih upravnika.

Stručnjaci ističu da je najveća vrednost BIP-a na zahtevnom tržištu robna marka i da problem ne predstavlja gde se pivo proizvodi, već da se zadrži ime i kvalitet.

Nekada je bilo dovoljno reći BIP i bilo je jasno da se radi o kvalitetnom pivu. Vreme i tržište su, međutim, učinili svoje i Industrija piva u Beogradu našla se u rukama stečajne uprave da radi dok traju zalihe sirovina i gotovih proizvoda.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije Dragan Stevanović kaže da bi velika šteta i za dužnika indirektno i za poverioce bila da se ta sirovina i repromaterijal koji su ostali nisu iskoristili.

Dok postoje sredstva i dok postoji sirovina, taj posao tamo će se raditi. Da bi bilo ko mogao da prodaje pivo pod brendom BIP, mora ili da uzme u zakup taj brend ili da ga kupi. Mi u ovoj situaciji nismo da možemo da ga oglasimo da ga prodajemo jer se vodi sudski spor, navodi Stevanović.

Brend BIP bi trebalo da živi i dalje, ali potrošači ga neće zaboraviti, jedino ako ga bude bilo na tržištu. Međutim, ako se ranijem zakupcu nije isplatila proizvodnja, postavlja se pitanje – šta dalje.

"Dok postoji sirovina, taj posao tamo će se raditi. Potom će odbor poverilaca odlučiti da li će nastaviti s tim poslom. Nisam siguran da će biti ekonomske opravdanosti", naglašava Stevanović.

Tehnologija da, ali i marketing

Stručnjaci kažu da Beogradska industrija piva ponosno postoji 150 godina i da bi bila šteta ugasiti simbol Beograda i Srbije. Ako je u pitanju najveća vrednost BIP-a robna marka, onda ne bi trebalo da problem predstavlja gde se pivo proizvodi, već da zadrži ime i kvalitet.

Naučni saradnik Instituta ekonomskih nauka Ivana Domazet ukazuje da se, osim velikih ulaganja u tehnološki proces proizvodnje, mora znati da je industrija piva u Srbiji danas izuzetno konkurentna.

"To ne znači da treba ulagati samo u proizvodne procese, već da se moramo pozicionirati na tržištu. To podrazumeva izuzetno velika ulaganja u marketing da bi se brend repozicionirao i vratio u kuće potrošača", naglašava Domazet.

Proizvodnju sa gubicima moderna ekonomija ne poznaje. To zna i stečajno veće koje bi trebalo da osmisli strategiju opstanka tog piva. Da li će se ono boriti nižom cenom da bi našlo mesto među svetskim gigantima ili će ljudi piti više domaćeg piva jeste stvar i kupovne moći i navika, a u BIP-u se nadaju i lokal patriotizma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik