TE Pljevlja remontuju za 2,75 miliona eura

Bez autora
Dec 05 2019

Elektroprivreda Crne Gore je u prethodna dva dana raspisala nekoliko tendera ukupne vrijednosti 2,75 miliona eura za remont Termoelektrane Pljevlja, koji će se odraditi na proljeće. Energetska kompanija raspisala je tender za tipski remont opreme i uređaja u mašinskoj sali i tipski remont uređaja pomoćnih postojenja, čija je procijenjena vrijednost 655.820 eura, zatim tipski remont kotlovskog postrojenja, koji je procijenjen na 822.800 eura, i tipski remont sistema za pripremu ugljene prašine i odvod šljake ispod kotla, za koji procjenjuju da će koštati 465.850 eura. Procijenjena vrijednost tekućeg održavanja kotlovskog postrojenja i mlinskog postrojenja je 810.700 eura, što sve ukupno iznosi 2,755 miliona eura.

TE Pljevlja remontuju za 2,75 miliona euraElektroprivreda Crne Gore (EPCG) je u prethodna dva dana raspisala nekoliko tendera ukupne vrijednosti 2,75 miliona eura za remont Termoelektrane Pljevlja (TEP), koji će se odraditi na proljeće, piše Dan.

Energetska kompanija raspisala je tender za tipski remont opreme i uređaja u mašinskoj sali i tipski remont uređaja pomoćnih postojenja, čija je procijenjena vrijednost 655.820 eura, zatim tipski remont kotlovskog postrojenja, koji je procijenjen na 822.800 eura, i tipski remont sistema za pripremu ugljene prašine i odvod šljake ispod kotla, za koji procjenjuju da će koštati 465.850 eura.

Procijenjena vrijednost tekućeg održavanja kotlovskog postrojenja i mlinskog postrojenja je 810.700 eura, što sve ukupno iznosi 2,755 miliona eura.

Ponude po ovim tenderima EPCG očekuje do 16. i 17. januara, kada će biti otvaranje.

Odluka o izboru najpovoljnije ponude donijeće se u roku od 90 dana od dana javnog otvaranja ponuda. Vrijeme izvršenja ugovora je, kako piše u tenderskoj dokumentaciji, 30 dana od dana uvođenja izvođača u posao. Godišnji remont radi se svake godine u proljeće, obično krajem aprila ili početkom maja, i traje mjesec dana.

U tom periodu je proizvodni objekat van pogona.

Za devet mjeseci 2019. godine Termoelektrana je proizvela 1.004.039 megavat-sati električne energije, što predstavlja 5,69 odsto više od p laniranog za taj period, a kupovinom Rudnika uglja postignut je željeni sinergetski efekat.

Termoelektrana Pljevlja nedavno je obilježila trideset sedam godina rada i poslovanja. Narednu godinu obilježiće početak ekološke sanacije prvog bloka, uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela.

U ova dva vezana projekta, čija realizacija će omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, biće uloženo preko 60 miliona eura. Realizacijom ovih projekata Termoelektrana će proizvoditi električnu energiju po najvišim evropskim standardima bez rizika po životnusredinu.

Biće izgrađen i izvor toplote za grijanje grada i doniraće se još oko tri miliona eura za izgradnju primarnog toplovoda.

Konzorcijum koji će za 54,5 miliona eura raditi posao ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja čine firme "Dec internešenl", "Bemaks", "BB solar" i "Premonte”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik