T.P.M. kupio Panex za 175 milijuna kuna

Bez autora
Jan 14 2020

Privatizacija u 2020. uspješno je startala - kupac čakovečkog Panexa je T.P.M. iz Pojatnog, koji ponuđeni većinski paket dionica državi plaća za gotovo pet puta veći iznos od početne cijene.

Ta je tvrtka, inače članica grupe Jedinstvo iz Krapine, na javnom natječaju kojeg je CERP oglasio krajem listopada prošle godine, za paket od 97 posto dionica procijenjene vrijednosti 3,8 milijuna kuna ponudio čak 17,5 milijuna kuna. 

Osim ponuđene cijene i samo natjecanje u ovom slučaju bilo je iznadprosječno, jer se s obvezujućim ponudama pojavilo čak deset potencijalnih kupaca.

Takav interes one koji prate privatizaciju i ne iznenađuje zna li se da je posrijedi prvi ozbiljan pokušaj prodaje ove tvrtke dosad. Zbog neriješenih sporova koji se oko dionica vode još od doba pretvorbe, koja je u ovom slučaju bila u više navrata poništena, Panexove su dionice konstantno bile pod rezervacijama.

Tvrtka koja se bavi proizvodnjom garderobnih ormara i metalne galanterije, te uslugama pjeskarenja i lakiranja metala, u međuvremenu je prolazila krizu, te predstečajni postupak, a sada ulazi u sustav grupacije u vlasništvu Josipa Mihalića i partnera, koja godišnje ostvaruje više od pola milijarde kuna prihoda i zapošljava 800-jak radnika.

Panex je, prema posljednjim dostupnim podacima, imao 23 zaposlena i u 2018. ostvario prihod od četiri milijuna kuna, od čega značajan dio od iznajmljivanja nekretnina koje ima u vlasništvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik