Troje članova Nadzornog odbora Telekoma Slovenije podnijelo ostavke

Bez autora
Oct 20 2020

Troje članova Nadzornog odbora Telekoma Slovenije podnijelo je ostavke - predsjednik Aleš Šabeder te članice Barbara Cerovšek Zupančič i Bernarda Babič. Razlog je navodno trenutna situacija u nadzornom odboru tvrtke, a Šabeder očekuje isto ponašanje i ostalih nadzornika.

U svojoj ostavci Šabeder je napisao da zbog trenutne situacije i nesuglasica više ne može obavljati svoje dužnosti uz dovoljan stupanj pažljivosti nadzornika te da mu je nemoguće nastaviti raditi kao predsjednik i član nadzornog odbora. Stoga je odlučio dati neopozivu ostavku.

Bivši ministar zdravstva dodao je da, kako bi se izbjegle štetne posljedice za tvrtku i posljedično odgovornost članova Nadzornog odbora, očekuje isto ponašanje ostalih nadzornika, objavio je Telekom Slovenije putem web stranice Ljubljanske burze.

Cerovšek Zupančič iz Deželne banke Slovenije napisala je da zbog trenutne situacije u Nadzornom odboru tvrtke više nije mogla obavljati svoje dužnosti uz dovoljan stupanj pažljivosti nadzornika.

Nešto kasnije, Telekom je objavio da je i Bernarda Babič, zaposlenica Slovenskih željeznica, podnijela ostavku iz nadzornog odbora.

Šabeder je svoj četverogodišnji mandat u nadzornom odboru Telekoma Slovenije započeo 5. lipnja ove godine, nakon što je istekao mandat predstavniku SSH-a među nadzornicima, Dimitriju Marjanoviću. Uz njega, u Nadzornom odboru Telekoma Slovenije kao predstavnici kapitala su i Babičeva i Cerovšek Zupančičeva, Barbara Kürner Čad i Igor Rozman.

Kako javlja Radio Slovenija, Nadzorni odbor podijeljen je za vrijeme Šabederovog mandata, a Šabeder nije formalno podnio prijedlog za promjenu uprave tvrtke na čelu s Tomažem Seljakom. Međutim, naručio je izvanredne revizije zbog raznih anonimnih prijava.

Šabeder je navodno optužen za loše upravljanje Nadzornim odborom i unošenje razdora među njegovim članovima, pa Nadzorni odbor nije uživao dovoljno povjerenja. Jedan od anonimnih prijavitelja protiv njega kaže da je želio zauzeti mjesto predsjednika uprave, pa se spekulira kako želi zapravo utabati put do vrha tvrtke istupajući iz Nadzornog odbora.

Finance izvještavaju na svojoj internetskoj stranici da se sada otvorio prostor za novo zapošljavanje u nadzornom odboru većinskog državnog poduzeća, jer će se glavna skupština po potrebi moći proširiti mogućim novim opozivima ili zamjenama. Očekuje se da će skupština biti sazvana ove godine, iako nije jasno kako, budući da (još uvijek) nema pravne osnove za elektroničke sklopove, dodaje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik