Turski autobusi preventivno sklonjeni sa linija

Bez autora
May 23 2019

Kompanija „Ariva Litas” preventivno je povukla iz gradskog saobraćaja 25 novih autobusa „Temsa LF 12 avenue” proizvođača „Temsa” iz Turske, potvrdili su u ovom prevozniku. Na povlačenje 25 vozila kupljenih sredinom prošle godine odlučili su se posle nezgode koja se dogodila 8. maja, kada je vozilo ovog proizvođača na liniji 20 kod okretnice tramvaja u Ustaničkoj ulici dobilo dodatno ubrzanje i udarilo u magacinski prostor prodavnice. Kao odgovorna kompanija kojoj je bezbednost putnika najvažnija, svih 25 autobusa je preventivno povučeno iz saobraćaja, sve dok proizvođač ne ustanovi uzrok koji je doveo do saobraćajne nezgode, ali i dok se ne dobije potvrda da su vozila i ugrađene komponente na vozilu u potpunosti bezbedni, izričiti su u „Arivi”, vodećoj članici Konzorcijuma privatnih prevoznika koji drži 43 linije u prestonici.

Turski autobusi preventivno sklonjeni sa linijaKompanija „Ariva Litas” preventivno je povukla iz gradskog saobraćaja 25 novih autobusa „Temsa LF 12 avenue” proizvođača „Temsa” iz Turske, potvrdili su u ovom prevozniku.

Na povlačenje 25 vozila kupljenih sredinom prošle godine odlučili su se posle nezgode koja se dogodila 8. maja, kada je vozilo ovog proizvođača na liniji 20 kod okretnice tramvaja u Ustaničkoj ulici dobilo dodatno ubrzanje i udarilo u magacinski prostor prodavnice.

– Kao odgovorna kompanija kojoj je bezbednost putnika najvažnija, svih 25 autobusa je preventivno povučeno iz saobraćaja, sve dok proizvođač ne ustanovi uzrok koji je doveo do saobraćajne nezgode, ali i dok se ne dobije potvrda da su vozila i ugrađene komponente na vozilu u potpunosti bezbedni – izričiti su u „Arivi”, vodećoj članici Konzorcijuma privatnih prevoznika koji drži 43 linije u prestonici.

U „Arivi” napominju da su svi ovi autobusi prošli sve provere tehničke ispravnosti prema svim zakonima Republike Srbije.

– U narednom periodu biće obavljene dodatne provere koje ne mogu da se obave redovnim procedurama. Na osnovu toga biće doneta odluka da li će autobusi biti vraćeni u saobraćaj – kažu u „Arivi”.

Kompanija podseća da je vozilo koje je 8. maja učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi, kada su povređene četiri osobe, nov autobus koji je u saobraćaju manje od godinu dana i koji se još nalazi u garantnom roku.

– Vozilo je 9. februara prošlo redovan šestomesečni pregled na kom nisu evidentirane nikakve neispravnosti – ukazuju u „Arivi”.

Umesto ovih vozila, do daljeg će linije koje pripadaju „Arivi” biti održavane uz pomoć autobusa drugih članica Konzorcijuma privatnih prevoznika.

– Kompanija „Ariva” kao lider Konzorcijuma uverava putnike da navedena izmena neće uticati na kvalitet i bezbednost putnika, odnosno da vozila koja su angažovana zadovoljavaju sve tehničke kriterijume potrebne za rad u Beogradu – navode u „Arivi”.

Novi turski autobusi za potrebe „Arive” svečano su predstavljeni prošlog leta otkad i prevoze putnike u prestonici. Nabavka „Temsinih” autobusa bila je „teška” 3,5 miliona evra.

U prethodne tri i po godine otkako privatnici u okviru Konzorcijuma pružaju uslugu javnog prevoza u Beogradu oni su nabavili oko 200 novih autobusa, što je gotovo 50 odsto njihovog sadašnjeg voznog parka koji opslužuje Beograđane.

Iako je pre nekoliko godina, prilikom dodele ugovora o javno-privatnom partnerstvu u javnom prevozu, uslov bio da vozila članica Konzorcijuma ne smeju biti starija od 10 godina, privatnicima je već u prvoj godini pružanja usluge vrlo mali broj autobusa bio star sedam ili osam godina. Prosečna starost celokupnog voznog parka privatnika trenutno je mnogo ispod zadate granice od deset godina. Vozila na linijama koje oni drže u proseku su stara oko četiri-pet godina, za razliku od GSP-a gde je taj prosek znatno veći.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik