U pet fabrika radiće 1.500 Kragujevčana

Bez autora
Aug 04 2019

U dve nove industrijske zone i slobodnoj zoni "Šumadija", pet velikih svetskih kompanija u narednih šest meseci izgradiće fabrike u kojima će se proizvoditi delovi za automobile, građevinske mašine, tramvaje, vagone i lokomotive. U tim firmama posao će dobiti bar 1.500 radnika. Holandska kompanija "CTR invest", koja gradi Slobodnu zonu "Šumadija", već je omogućila kineskom preduzeću "Jang Feng" i španskoj "Tekniji" da počnu sa izgradnjom pogona. U novoj industrijskoj zoni, koja se nalazi na ulazu u Kragujevac iz pravca Batočine, kod kružnog toka "Krst", fabriku je počeo da gradi i poznati svetski koncern "Vaker Nojson".

U pet fabrika radiće 1.500 KragujevčanaU dve nove industrijske zone i slobodnoj zoni "Šumadija", pet velikih svetskih kompanija u narednih šest meseci izgradiće fabrike u kojima će se proizvoditi delovi za automobile, građevinske mašine, tramvaje, vagone i lokomotive. U tim firmama posao će dobiti bar 1.500 radnika.

Holandska kompanija "CTR invest", koja gradi Slobodnu zonu "Šumadija", već je omogućila kineskom preduzeću "Jang Feng" i španskoj "Tekniji" da počnu sa izgradnjom pogona. U novoj industrijskoj zoni, koja se nalazi na ulazu u Kragujevac iz pravca Batočine, kod kružnog toka "Krst", fabriku je počeo da gradi i poznati svetski koncern "Vaker Nojson". Firma tog svetskog brenda proizvodiće delove i sklopove za građevinske mašine, a u novoj fabrici posao će dobiti od 300 do 500 radnika. Istovremeno, u industrijskoj zoni u Sobovici već je izvestan i dolazak dva "Simensova" kooperanta - austrijske firme "Autolift" i "Refise" iz Španije.

Prema rečima Marka Vujinovića, direktora Slobodne zone "Šumadija", kineska kompanija "Jang Feng" dobila je privilegovani status, koji je do sada bio rezervisan isključivo za "Fijat". Oni proizvode elektroopremu, pre svega instrument-table i komponentistiku i dobavljači su najpoznatijih svetskih automobilskih kompanija.

Kineska firma za proizvodnju auto-delova gradi dve fabričke celine, na površini od 26.000 kvadrata. Planom je predviđeno da prvi pogon bude otvoren početkom novembra, a ova fabrika će uposliti oko 800 radnika. Španski proizvođač auto-delova, koji gradi pogon na 5.500 kvadrata, angažovaće oko 120 radnika. Oni su nedavno kupili poznatu kragujevačku firmu "Promotor Irva", koja već godinama proizvodi dizalice za torinsku grupaciju FKA.

- Grad je u najkraćem mogućem roku obezbedio zemljište i izdao sve neophodne dozvole za dolazak ovih kompanija - kaže gradonačelnik Radomir Nikolić. - Imamo dovoljan broj visokokvalifikovanih radnika i IT stručnjaka i za sve druge zainteresovane investitore, koji bi trebalo da grade fabrike u naredne tri godine.

U zoni "Sobovica - Lužnice" uskoro će fabrike graditi i "Simensovi" kooperanti - austrijska firma "Autolift" i španska "Refisa". Španci proizvode plastične komponente za šinska vozila, a "Autolift" metalne sklopove za istu industriju. Ove dve firme će počečetkom naredne godine početi proizvodnju sa oko 200 radnika.

I centar "Folksvagena"

U Novoj industrijskoj zoni počeo je da se gradi najmoderniji "Folksvagenov" prodajno-servisni objekat u Jugoistočnoj Evropi. Zvaničnici ove kompanije u Srbiji tvrde da izgradnja takvog centa u Šumadiji govori koliko ova svetska kompanija veruje u potencijale Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik