Uljanik d.d. nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju

Bez autora
Jan 22 2020

Uljanik d.d. ide u likvidaciju. Konačnu odluku upravo je usvojila skupština vjerovnika pulskog brodogradilišta na Trgovačkom sudu u Pazinu, privaćajući ocjenu stečajne upraviteljice Marije Ružić da nema temelja za izradu stečajnog plana.


Međutim, najava da bi se nastavilo s poslovanjem preko tvrtke-kćeri Uljanik Brodogradnja 1856 ostaje otvorenom.

Stečajna upraviteljica predložila je da se dio imovine ne proda, već da se odgodi prodaju, a ta bi se imovina, uz mogućnost prijenosa koncesije za brodograđevnu djelatnost na pomorskom dobru, te dizalice druga oprema i gradnja 526, prenijeli na tvrtku Uljanik Brodogradnja 1856.

Ta bi tvrtka, kako je rekla nakon skupštine vjerovnika, mogla biti nukleus novog poduzeća koje bi u Puli nastavila s proizvodnjom. O tomu, pak, odluku mora donijeti država, koja je i najveći vjerovnik, a koja bi ujedno trebala jamstvima omogućiti nastavak radova.

Za gradnju je potrebno prema njezinim procjenama oko 500 radnika i oko 50 milijuna eura za njegov dovršetak. Pitanje koje sada ostaje za riješiti je kako će država osigurati taj kapital.

Stečajna upraviteljica utvrdila je da se kompanijom netransparentno upravljalo, a iz provedenog popisa imovina Uljanika procijenjena je na ukupno 1,75 milijardi kuna. Obeze su, pak, utvrđene u visini 5,1 milijardi kuna, a budući da u škveru nema tekuće proizvodnje ni novčanih sredstava kojima bi se nastavilo s izradom stečajnog plana, zakonska je obveza u tim uvjetima ići na unovčenje imovine. U narednih pola godine očekuje da se pokrenu dražbe imovine koju će se preko Fine staviti na "bubanj".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik