Umar predviđa nešto blaži pad slovenske ekonomije

Bez autora
Sep 24 2020

Vlada Slovenije na sinoćnjoj je sjednici primila k znanju jesensku prognozu gospodarskih kretanja.

Ured Republike Slovenije za makroekonomske analize i razvoj (UMAR) predviđa pad BDP-a za 6,7% u ovoj godini, što je nešto manje od prognoze u ljetnoj prognozi. Tada su predviđali pad od 7,6 posto. Međutim, nesigurnost vezana za epidemiološku situaciju i dalje je velika.

Sljedeće dvije godine uslijedit će oporavak, s ekonomskom aktivnošću koja se očekuje da dosegne razinu prije epidemije tek 2022. godine, rekao je Umar. Međutim, moguće nekontrolirano širenje novog koronavirusa, a time i mogućnost većeg zatvaranja određenih aktivnosti, opet bi moglo ozbiljno osakati poslovanje u uslugama i industriji.

"Ako se ovo dogodi ove godine, pad BDP-a mogao bi se produbiti za još dva postotna boda, a stečajevi i veća nezaposlenost također bi utjecali na sporiji i dugoročniji oporavak u narednim godinama", upozorila je na rizik direktorica Umara Maja Bednaš

Od lipnja prognoze za najvažnije trgovinske partnere za ovu godinu neznatno su se poboljšale, a oporavkom aktivnosti, a posebno dogovorom na razini EU-a o financijskom paketu za oporavak europskog gospodarstva, pokazatelji povjerenja također su se značajno poboljšali između svibnja i srpnja.

"To će, unatoč blagom padu nekih pokazatelja posljednjih tjedana, rezultirati nešto manjim godišnjim padom BDP-a od projiciranog u ljetnoj prognozi", rekli su u priopćenju za javnost.

Prema njihovoj prognozi, duboki pad u drugom tromjesečju pratit će porast aktivnosti, koji će se postupno razlikovati od pojedinih aktivnosti u prisutnosti novog koronavirusa i održavanja određenih restriktivnih mjera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik