Unior traži kupca za skijalište Rogla

Bez autora
Dec 05 2019

Unior, slovenski proizvođač ručnih alata, objavio je da je započeo prodaju svoje turističke tvrtke Unitur. Prodaju savjetuje KPMG, koji će potencijalnim kupcima do kraja godine poslati najave i informativne memorandume.Nužan svježi kapital

Raspored prodaje prilično je ambiciozan, a kupac se očekuje do lipnja sljedeće godine, piše Siol.net. Tvrtka Unitur vlasnik je Termi Zreče, hotela Natura, Planja, Rogla i Brinje, bungalova Rogla i Gaber, Macesen te kućica Jurgovo i Pesek, omladinskog dom Jelka i skijališta Rogla.

Unior mora prodati Unitur zbog sporazuma s bankama o reprogramu obveza Grupe Unior. Unitur je također jako zadužen, s omjerom neto duga i EBITDA većim od 6 - normalna razina zaduženosti iznosi oko 3.

Međutim, nije riječ samo o obvezi prema bankama, već žele omogućiti Unituru ulaganja u vlastito poslovanje, jer su potrebe posljednjih godina premašile njegove mogućnosti, a istovremeno Unior uglavnom mora ulagati u razvoj svoja tri metalna programa.

"Dolazak strateškog vlasnika ne bi bio dobar samo za Unior, kojem nedostaju financijska sredstva jer su mu potrebna za vlastiti razvoj, već i Unituru koji bi mogao dobiti svježi kapital od potencijalnog novog vlasnika", objasnio je Darko Hrastnik, predsjednik Uprave Uniora, prije nekoliko mjeseci.

Turizam u gubitku

Dodao je da posljednjih godina nije bilo ozbiljnih potencijalnih kupaca, no izdvajanjem Unitura i trenutnim prilično povoljnim gospodarskim uvjetima izgledi za prodaju su porasli.

Prošle godine, u drugoj godini samostalnog poslovanja, prihodi Unitura dosegli su 20 milijuna eura, poboljšavši rezultat iz 2017. godine. Ipak, turizam na tom području prošle godine ostvario je gubitak nešto veći od 750.000 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik