Valjevski „Europrom” kupio imovinu „Nove Srbijanke”

Bez autora
Oct 17 2019

Valjevska trgovinska kuća „Europrom” je za 288 miliona dinara postala vlasnik nepokretne imovine „Nove Srbijanke” u stečaju, naslednice nekadašnjeg jugoslovenskog giganta u preradi voća i proizvodnji voćnih koncentrata, sokova i rakija. Na javnom nadmetanju u Privrednom sudu u Valjevu, Desimir Tadić, suvlasnik i direktor „Europroma”, u konkurenciji još tri potencijalna kupca, izlicitirao je pomenutu sumu i pobedio na drugom licitacionom koraku. Početna cena za zemljište površine oko 12 hektara s oko pedesetak različitih objekata od 32.000 kvadratnih metara, pored beogradskog puta, na jednoj od atraktivnijih poslovnih lokacija u gradu, bila je 284,19 miliona dinara.

Valjevski „Europrom” kupio imovinu „Nove Srbijanke”Valjevska trgovinska kuća „Europrom” je za 288 miliona dinara postala vlasnik nepokretne imovine „Nove Srbijanke” u stečaju, naslednice nekadašnjeg jugoslovenskog giganta u preradi voća i proizvodnji voćnih koncentrata, sokova i rakija.

Na javnom nadmetanju u Privrednom sudu u Valjevu, Desimir Tadić, suvlasnik i direktor „Europroma”, u konkurenciji još tri potencijalna kupca, izlicitirao je pomenutu sumu i pobedio na drugom licitacionom koraku.

Početna cena za zemljište površine oko 12 hektara s oko pedesetak različitih objekata od 32.000 kvadratnih metara, pored beogradskog puta, na jednoj od atraktivnijih poslovnih lokacija u gradu, bila je 284,19 miliona dinara.

Na nadmetanju su učestvovale još i valjevske firme „Publik”, „King komerc” i beogradska „Faundejšen kapital”, ali su one samo prihvatile početnu cenu.

„Srbijanka”, to jest „Nova Srbijanka”, bila je gigant koji je doživeo da se pretvori u 12 hektara zakorovljenog zemljišta i devastirane objekte iz kojih su sva oprema, nameštaj, stolarija odneti ili rasprodati, a sva infrastruktura je u očajnom stanju, podsetio je Desimir Tadić, obraćajući se novinarima nakon javnog nadmetanja. Uprkos tome, on nije krio zadovoljstvo zbog kupovine.

– „Europrom” je trgovina na veliko i malo i naše opredeljenje je da vidimo da li se i šta od tih ruiniranih hala može adaptirati u skladišni prostor za potrebe naše alijanse „Domaćeg trgovačkog lanca”, koji će se sada ozbiljnije pozicionirati, imajući u vidu da je auto-put prišao bliže Valjevu – otkrio je Tadić deo planova.

On je potvrdio da je zbog tehnologije javnog nadmetanja „Europrom” na njemu nastupio samostalno, ali da iza njega stoji „Domaći trgovački lanac”, koji će se aktivno uključiti da se kupljeni prostor zajednički oprema i upošljava.

Dodao je Tadić da emotivna vezanost za valjevsku „Srbijanku” navodi i na razmišljanje da se na toj lokaciji ponovo pokrene neki od vidova proizvodnje po kojima je gigant bio prepoznatljiv. Prva asocijacija je fabrika voćnih koncentrata koji su izuzetno tražen proizvod u inostranstvu.

Desimir Tadić ne isključuje ni mogućnost iznajmljivanja prostora i objekata na ovoj lokaciji drugim privrednim subjektima, za neku drugu proizvodnju, kao što je to već urađeno na drugoj lokaciji, u krugu nekadašnje fabrike „Gradac”, čiji je „Europrom” suvlasnik, gde u nekoliko ozbiljnih proizvodnih pogona radi 300 zaposlenih.

Privatizacija i stečaj

Valjevska „Srbijanka” je privatizovana u aprilu 2007. godine, kada je bugarska poslovna grupacija „Medija svjat” za 330 miliona dinara, tadašnjih oko četiri miliona evra, kupila nepokretnosti i opremu pomenutog društvenog preduzeća koje se nalazilo u postupku restrukturiranja.

Bugari su nakon kupovine opreme firmu registrovali kao „Novu Srbijanku” i počeli da rade preradu voća...

Činili su to tako da je „Nova Srbijanka” početkom oktobra 2012. otišla u stečaj zbog trajnije nesposobnosti plaćanja. Posle nekoliko višegodišnjih sudskih sporova „isisana” imovina ove firme vraćena je u stečajnu masu, pa je njena prodaja postala moguća tek ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik