Vlada utvrdila područje za eksploataciju i preradu jadarita

Bez autora
Mar 15 2020

Vlada Srbije danas je uredbom utvrdila Prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit - "Jadar", objavljeno je danas u Službenom glasniku.

Ovaj dokument je planski osnov za razvoj rudnika, industrijskog postrojenja i neophodne infrastrukture, kao i za zaštitu, korišćenje i uredjenje prostora posebne namene "Jadar".

Prostorni plan urađen je u skladu sa studijama i dokumentacijom dobijenom od "Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd", trenutnog nosioca odobrenja za izvođenje geoloških istraživanja bora i litijuma u ležištu Jadar.

Kompanija "Rio Sava" posluje u okviru globalne rudarske koroporacije "Rio Tinto" a mineral jadarit (natrijum-litijum-borosilikat) pronašli su u slivu reke Jadar.

Područje prostornog plana je 293,9 kvadratnih kilometara na teritoriji Loznice i Krupnja.

Na tom području nalaze se delom ili u celosti četiri zaštićena područja od kojih je najznačajnije Tršić-Tronoša.

Samo ležište jadarita locirano je u dolini reke na poljoprivrednom zemljištu, a mineral je na dubini od 100 do 720 metara.

Prema ovom dokumentu, zona rudarskih aktivnosti prostiraće se na 854,8 hektara, zona proizvodno-industrijskih aktivnosti biće na površini od 646,5 hektara, dok će deponovanje je za deponovanje industrijskog otpada izgradnju pristupnih saobraćajnica i prateće infrastrukture biti korišćena zona od 358,5 hektara.

Za potrebe razvoja projekta Jadar predvidja se otkup zemljišta i nepokretnosti i preseljenje domaćinstava iz obuhvata kompleksa posebne namene.

Ocenite tekst
Komentari
  • Mica

    Mar 16 2020
    Sve je to lepo,ali zasto bi drzava Srbija dala da jadarit eksplatise Rio Tonto iz kanade sa nekim podizvodjacem... Zasto Srbija ne podigne povoljne kredite iz svetske banke i pocne da kopa za sebe i svoje gradjane??? Sta Srbija dobija u slucaju kad kopaju Kanadjani? Dobice neke mrvice da plati seljacima za kuce i imanja i to je sve. SRAMOTA
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik