Vlada za brodove platila 4,44 miliona dolara

Bez autora
Aug 12 2020

Crnogorska i Barska plovidba uplatile su druge ovogodišnje rate kredita kineskoj Eksim banci u ukupnom iznosu od 4,68 miliona dolara, saopšteno je Pobjedi iz ovih brodarskih kompanija.

Najveći dio od ovog iznosa od 4,44 miliona dolara obezbijedila je Vlada iz državnog budžeta, dok je ostatak od 242.501 dolar platila Barska plovidba iz sopstvenih sredstava.

Od početka otplate četiri broda ovih kompanija do sada je kroz rate i učešće isplaćeno 60,24 miliona dolara, od čega je iz budžeta isplaćeno 40,7 miliona dolara.

Vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje ovih kredita. Iz crnogorskih brodarskih kompanija poručuju da je pandemija korona virusa dovela do pada vozarina na svjetskom trižtu, što je imalo negativni uticaj na njihovo poslovanje.

Iz Crnogorske plovidbe su saopštili da je ova kotorska kompanija uplatila 21. jula 11. ratu kredita prema Eksim banci za kupovinu brodova u iznosu od 2,73 miliona dolara.

"Ratu je u cjelosti platila Vlada. Zbog sadašnjih niskih pomorskih vozarina, nastalih zbog korone virusa, ne možemo predvidjeti da li ćemo i koliko učestvovati u otplati naredne rate, koja dospijeva za plaćanje 21. januara naredne godine u iznosu od 2,7 miliona dolara", kazali su iz kotorske firme.

I prvu ovogodišnju ratu kredita u januaru u cjelosti je platila Vlada.

Do sada je na ime otplate kredita za brodove "21. maj“ i "Kotor“, koji su u vlasništvu Crnogorske plovidbe, uplaćeno 37,56 miliona dolara, od čega je Vlada platila 34 miliona dolara, a ostatak od 3,56 miliona je platila Crnogorska plovidba iz sopstvenih sredstava.

"Pored ovoga Crnogorska plovidba je platila 2010. godine učešće za kupovinu brodova u iznosu od 8,36 miliona dolara. Kredit se otplaćuje od 21. jula 2015. godine, a zadnja rata dospijeva 21. januara 2025. godine", podsjetili su iz kotorskog preduzeća i dodali da je ostalo još da se vrati 22,95 miliona dolara kredita.

Ugovor o kreditu sa Eksim bankom za kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe zaključen je 26. januara 2010. godine. Ugovorena cijena za oba broda je bila 55,76 miliona dolara. Ukupan kredit bez kamate je iznosio 47,39 miliona dolara, a ukupna kamata iznosi 11,16 miliona dolara.

Iz Barske plovidbe je saopšteno da je ova kompanija 20. jula izvršila plaćanje pete rate kredita kineskoj Eksim banci u iznosu od 1,95 miliona dolara, a po osnovu kredita uzetog za nabavku brodova „Bar“ i „Budva“.

"Od navedenog iznosa iz državnog budžeta je obezbijeđeno 1,71 milion dolara. Preostali iznos od 242.501 dolar je finansiran iz sredstava Barske plovidbe", precizirali su predstavnici barske kompanije.

Sljedeća rata za uplatu dospijeva 21. januara naredne godine.

"Barska plovidba je po osnovu vraćanja kredita do sada uplatila Eksim banci ukupno 14,32 miliona dolara, od čega je iz sopstvenih sredstava uplaćeno 7,57 miliona dolara, dok je iz budžeta obezbijeđeno ukupno 6,75 miliona dolara", rekli su iz barskog preduzeća.

Brodovi Barske plovidbe su kupljeni 2012. godine, a kredit za njihovu kupovinu iznosi 46,4 miliona dolara.

Sva četiri broda crnogorskih brodarskih kompanija unajmila je londonska kompanija Sea Pioneer.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik