Vlasništvo aerodroma Rosulje i Ponikve preneto na državu

Bez autora
Jan 12 2020

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas sa predstavnicima Kruševca i Užica ugovore o prenosu vlasništva aerodroma Rosulje i Ponikve na Republiku.

Mihajlović je u Vladi Srbije potpisala ugovore sa zamenicom gradonačelnika Kruševca Vesnom Lazarević i gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem.

Ona je tom prilikom podsetila na to da je isti postupak već urađen sa aerodromima u Nišu i Kraljevu, i iznela očekivanje da će u sastavu preduzeća "Aerodromi Srbije" biti i borska vazdušna luka, kao i još nekoliko manjih aerodroma.

Prema njenim rečima, država je nastavila sa praksom da se, pored ulaganja u Aerodrom "Nikola Tesla", podižu i drugi aerodromi jer se pokazalo da je mnogo bolje kada pod okriljem jednog preduzeća možemo da nađemo dovoljno finansijskih sredstava kako bismo mogli da uložimo u male vazdušne luke.

Država će tako, kako je predočila, omogućiti lokalnim samoupravama da pored razvijenih puteva i pruga mogu da imaju i razvijene male aerodrome, koji su se pokazali kao potreba u svakom delu Srbije.

Potpredsednica Vlade je izrazila zadovoljstvo time što je država zajedno sa Užicem i Kruševcem, a ranije i sa Nišom i Kraljevom, našla zajednički jezik i što je broj putnika na niškom aerodromu pokazao da smo sposobni da razvijemo i male aerodrome.

Ona je naglasila da Rosulje kod Kruševca svakako čeka oslobađanje industrijske zone, pri čemu su u budžetu "Aerodroma Srbije" već obezbeđena sredstva za premeštanje.

Mihajlović je, kada je reč o Aerodromu Ponikve kod Užice, objasnila da će u nekoliko faza biti uloženo najmanje 10 miliona evra, a po procenama i približno 20 miliona evra, jer bi ova vazdušna luka značajno doprinela razvoju turizma.

Lazarević je ukazala na to da ugovor o preuzimanju Aerodroma Rosulje označava početak ubrzanog razvoja Kruševca, i istovremeno prenela zahvalnost Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i predsedniku Srbije, što su prepoznali strateške ciljeve razvoja lokalnih samouprava.

Ona je poručila da će grad Kruševac preduzeti sve da se realizuje danas potpisani ugovor, uz ocenu da će prenos vlasništva aerodroma, posle početka gradnje Moravskog koridora, biti jedan od najvažnijih projekata.

Petković je napomenuo da je uprava Užica u prethodnih desetak godina pokušala da aerodrom stavi u punu funkciju i da pronađe investitore, ali nije imala kadrovske i finansijske kapacitete da to uspešno završi.

On je najavio da će u narednih nekoliko godina biti uložena značajna sredstva kako bi Aerodrom Ponikve bio u punoj funkciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik