VW odbacio optužbe bh. preduzetnika koji traži 750 miliona dolara odšetete

Bez autora
Dec 02 2019

Bh. preduzetnik Nijaz Hastor, vlasnik kompanije za proizvodnju autodijelova "Prevent", tužio je njemačkog automobilskog giganta "VolksWagen" pod optužbom da narušava slobodu tržišnog takmičenja i zatražio odštetu u iznosu od 750 miliona dolara. U tužbi se navodi da "VW" ucjenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu da ih prisili na nepoštene radne uslove i cijene usluga, poput one da se manjim dobavljačima zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača, čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju. Tužba uložena na sudu u Detroitu odnosi se konkretno na sedam manjih dobavljača automobilskih dijelova za "VW" u saveznoj državi Mičigen, koji su ugovorom sprečeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji.

VW odbacio optužbe bh. preduzetnika koji traži 750 miliona dolara odšeteteBh. preduzetnik Nijaz Hastor, vlasnik kompanije za proizvodnju autodijelova "Prevent", tužio je njemačkog automobilskog giganta "VolksWagen" pod optužbom da narušava slobodu tržišnog takmičenja i zatražio odštetu u iznosu od 750 miliona dolara.

U tužbi se navodi da "VW" ucjenjuje manje dobavljače, koristeći svoju snagu i veličinu da ih prisili na nepoštene radne uslove i cijene usluga, poput one da se manjim dobavljačima zabranjuje da svoje poslovanje prodaju većim kompanijama dobavljača, čime bi ostvarili bolju pregovaračku poziciju, piše portal "Novac.hr".

Tužba uložena na sudu u Detroitu odnosi se konkretno na sedam manjih dobavljača automobilskih dijelova za "VW" u saveznoj državi Mičigen, koji su ugovorom sprečeni da svoje poslovanje prodaju drugoj kompaniji.

Hastor tvrdi da te ugovore s manjim dobavljačima "VW" sklapa isključivo kako bi njegovu firmu "Prevent", koja se inače specijalizovala za proizvodnju auto-navlaka, onemogućili u daljim akvizicijama.

"Ova tužba je neutemeljena. Borićemo se odlučno protiv nje služeći se svim sudskim mjerama koje su nam na raspolaganju", odgovorili su iz VW" agenciji "Reuters".

"Prevent grupa" je rasla upravo zahvaljujući preuzimanju takvih manjih firmi dobavljača "VW" širom svijeta, što im omogućava da moćnom "VW" postavljaju i neke vlastite zahtjeve.

Sudeći prema dostupnim medijskim informacijama, Nijemci su već dobro upoznati sa Nijazom Hastorom sa kojim sarađuju posljednjih 20 godina, a kako se navodi, u posljednjem okršaju "Preventa" i "VW" 2016. godine njemačke firme-kćerke "Preventa", "Kartrim" i "ES Automobilgus", koje proizvode kožne presvlake i kutije mjenjača, obustavile su isporuku "VW", što je zaustavilo njemačku proizvodnju automobila u najmanje polovini njihovih pogona na nedjelju dana.

Obustava je uslijedila nakon što "VW" nije htio da pristane da Hastoru plati 58 miliona evra odštete, a nakon toga su "Prevent" i "VW" postigli novi dogovor za produženje isporuke dijelova za još šest godina.

Hastor, rođen u Novom Goraždu, u istočnom dijelu BiH, osnovao je "Prevent grupu" 1999. godine u Sarajevu i ta firma za proizvodnju auto-presvlaka ubrzo je postala jedan od vodećih izvoznika na području BiH.

Vremenom su svoju glavnu djelatnost proširili na proizvodnju enterijera za jahte i čamce, zaštitne opreme i odjeće i namještaja, rade na 15 lokacija i zapošljavaju 15.000 ljudi.

U 2005. godini preuzeli su i solunsku brodograđevinsku kompaniju "AD Brodovi" koja se bavi proizvodnjom jahti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik