Za smanjenje gužvi na granicama ulaganje od 40 miliona dolara

Bez autora
Jul 22 2019

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Ministarstvo, uz završetak započetih i izgradnju novih auto-puteva, nastaviti da radi i na smanjivanju gužvi na graničnim prelazima kao jednom od svojih prioriteta, kroz zajednički projekat sa Svetskom bankom. Mihajlović je navela da je Svetska banka odobrila Srbiji 40 miliona dolara u okviru projekta “Trade and Transport Facilitation“, koji upravo ima za cilj manje zadržavanje na granici. U pitanju je, kako je dodala, regionalni projekat u koji su, pored Srbije, uključene i Severna Makedonija i Albanija, a ukupna vrednost zajma Svetske banke za sve tri države iznosi 90 miliona dolara.

Za smanjenje gužvi na granicama ulaganje od 40 miliona dolaraPotpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Ministarstvo, uz završetak započetih i izgradnju novih auto-puteva, nastaviti da radi i na smanjivanju gužvi na graničnim prelazima kao jednom od svojih prioriteta, kroz zajednički projekat sa Svetskom bankom.

Mihajlović je navela da je Svetska banka odobrila Srbiji 40 miliona dolara u okviru projekta “Trade and Transport Facilitation“, koji upravo ima za cilj manje zadržavanje na granici.

U pitanju je, kako je dodala, regionalni projekat u koji su, pored Srbije, uključene i Severna Makedonija i Albanija, a ukupna vrednost zajma Svetske banke za sve tri države iznosi 90 miliona dolara.

Zajam ugovoren ove godine ratifikovan je u Narodnoj skupštini krajem maja. Korisnici sredstava su Uprava carina, “Infrastruktura železnice Srbije”, JP „Putevi Srbije“ i „Koridori Srbije“, a planirano je da zajam bude operativan u drugoj polovini 2019. godine.

Mihajlović je istakla da je Srbija u prethodne četiri godine izgradila približno 300 kilometara auto-puteva, pri čemu je u tom periodu broj vozila na našim auto-putevima povećan sa 37 miliona na gotovo 54 miliona u 2018. godini.

Prema njenim rečima, posle puštanja u saobraćaj južnog kraka Koridora 10 i sa skorim završetkom kompletnog istočnog kraka ka Bugarskoj, očekuje se dalji rast tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju.

Za razliku od prošlosti, infrastruktura više nije glavni problem za brže kretanje ljudi i robe u regionu, već to postaju granične procedure i dugo zadržavanje prilikom prelaska između država, ocenila je potpredsednica Vlade.

Projekat sa Svetskom bankom obuhvata više komponenti, među kojima su olakšavanje prekograničnog saobraćaja, razvoj inteligentnih transportnih sistema na Koridoru 10, kao i unapređenje putno-pružnih prelaza na železničkoj infrastrukturi.

Jedinica za sprovođenje projekta biće pri Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, jer će u ovom resoru biti težište aktivnosti, dok će finansiranje i ugovaranje radova i usluga biti pri Ministarstvu finansija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik