Zabranjuje se kupanje u Nacionalnom parku Krka

Bez autora
Jan 20 2020

Uprava Nacionalnog parka Krka predstavila je novi pravilnik prema kojem se kupanje zabranjuje na gotovo cijelom području parka.

Time se želi očuvati prirodu, ali i smanjiti stradavanje posjetitelja. Naime, u posljednje četiri godine na Skradinskom buku utopilo se petero ljudi.

"Temeljni cilj JU NP Krka je očuvanje procesa taloženja sedre. Jer cjelokupna opstojnost bazena rijeke Krke i njezina živoga svijeta počiva upravo na razvoju sedrenih barijera. Iz tog razloga novi Pravilnik donosi zabranu kupanja", rekla je za HRT ravnateljica NP-a Krka Nella Slavica.

Iako je Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka Krka već stupio na snagu, zabrana kupanja primjenjivat će se tek od 1. siječnja sljedeće godine.

"Dogovorili smo se da ipak ostavimo razdoblje prilagodbe, naročito zbog turističkih agencija koje dovode posjetitelje u Nacionalni park", pojasnila je Slavica.

Iznimno, kupanje će i dalje biti dopušteno na trima plažama uz Visovačko jezero i podno Roškog slapa. Tradicionalna su to kupališta domaćeg stanovništva.

Na snazi i dalje ostaje i mjera ograničavanja broja posjetitelja na Skradinskom buku. U istom trenutku ih ondje ne smije biti više od 10 tisuća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik