Žalba odgodila ročište o otvaranju stečaja u Fabrici cijevi “Unis”

Bez autora
Jun 15 2019

Iako je prošlo više od mjesec dana od kada je izvještaj o stanju u derventskoj Fabrici cijevi “Unis” dostavljen Okružnom privrednom sudu u Doboju, ročište još nije održano jer je većinski vlasnik tog propalog preduzeća uložio žalbu na pokretanje prethodnog stečajnog postupka. Potvrdio je to juče privremeni stečajni upravnik “Unisa” Lazo Đurđević, naglasivši da je izvještaj dobojskom privrednom sudu dostavio u roku, do 9. maja. Postoje opravdani razlozi za otvaranje stečaja jer je fabrika nesolventna duže od godinu dana. Međutim, ročište još nije održano, čeka se da Viši privredni sud u Banjaluci razmotri žalbu većinskog vlasnika preduzeća Gorana Tomića kako bi postupak bio nastavljen, rekao je Đurđević.

Žalba odgodila ročište o otvaranju stečaja u Fabrici cijevi “Unis”Iako je prošlo više od mjesec dana od kada je izvještaj o stanju u derventskoj Fabrici cijevi “Unis” dostavljen Okružnom privrednom sudu u Doboju, ročište još nije održano jer je većinski vlasnik tog propalog preduzeća uložio žalbu na pokretanje prethodnog stečajnog postupka.

Potvrdio je to juče za “Glas Srpske” privremeni stečajni upravnik “Unisa” Lazo Đurđević, naglasivši da je izvještaj dobojskom privrednom sudu dostavio u roku, do 9. maja.

- Postoje opravdani razlozi za otvaranje stečaja jer je fabrika nesolventna duže od godinu dana. Međutim, ročište još nije održano, čeka se da Viši privredni sud u Banjaluci razmotri žalbu većinskog vlasnika preduzeća Gorana Tomića kako bi postupak bio nastavljen - rekao je Đurđević.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić smatra da je žalba u ovom slučaju potpuno neosnovana.

- Začuđuje me zašto je poslodavac podnio žalbu kada preduzeće duguje više od 300 miliona maraka državi, bankama i radnicima. Uvjeren sam da će biti odbijena jer nema šanse da “Unis” sa tolikim dugovima nastavi proizvodnju - rekao je Peulić za “Glas Srpske”. On je naglasio da očekuje da će uskoro biti otvoren stečajni postupak koji će ići ubrzano, kako bi što prije bili ispunjeni zahtjevi radnika.

S druge strane, vlasnik preduzeća je uvjeren da nada za “Unis” postoji. Tomić ne odustaje od ideje da u tom propalom preduzeću proizvodnja ponovo bude pokrenuta.

- Nadam se da će sud odlučiti u našu korist. Tada bi se razočarali svi oni koji ne vjeruju da šansa za “Unis” postoji. Ako nam je vjerovao najveći ruski metalurški kombinat, pojaviće se sigurno još neko ko će nam biti dobar partner sa kojim ćemo krenuti naprijed - kazao je Tomić, naglasivši da su površne analize svih koji žele da “Unis” po svaku cijenu gurnu u stečaj.

Odgovor iz Višeg privrednog suda u Banjaluci, koji razmatra Tomićevu žalbu, juče nismo dobili.

Zahtjev za pokretanje stečaja u nekadašnjem derventskom gigantu dostavila je u februaru Nova banka Banjaluka, jedan od najvećih povjerilaca u toj fabrici. Okružni privredni sud Doboj je početkom aprila pokrenuo prethodni stečajni postupak kako bi bilo utvrđeno da li postoji osnov za pokretanje stečaja.

Penzije

Tane Peulić je istakao da je sa predstavnicima Sindikalne organizacije “Unisa” i privremenim stečajnim upravnikom Lazom Đurđevićem do sada održao tri radna sastanka.

- U stalnim smo razgovorima kako bismo spremno dočekali otvaranje stečaja, a potom formirali komisije za popise, te da bismo učestvovali u donošenju svih odluka. Cilj nam je da postupak bude otvoren što prije kako bismo za one koji su stekli uslove za penziju mogli pred Vladom RS pokrenuti postupak za zbrinjavanje radnika i da konačno odu u penziju - rekao je Peulić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik