Zašto je NLB “zagrizla” za Komercijalnu banku?

Bez autora
Sep 23 2019

Najveći slovenački zajmodavac Nova Ljubljanska banka na tenderu za kupovinu srpske Komercijalne banke dao je najbolju neobavezujuću ponudu, izvestili su ranije mediji. NLB je ponudila 450 miliona evra za sticanje 83,23 odsto udela u Komercijalnoj banci u vlasništvu srpske vlade, odnosno oko 80 procenata knjigovodstvene vrednosti deonica. Srpska AIK banka i Raiffeisen banka takođe su na tenderu dale neobavezujuće ponude nudeći 430, odnosno 390 miliona evra, a prema medijima, to je učinio i fond Apollo. Zašto je Nova ljubljanska banka "zagrizla" za Komercijalnu banku otkrivaju reči predsednika Uprave ove banke Blaža Brodnjaka. On je nedavno u intervjuu Slovenačkoj novinskoj agenciji kazao da Nova ljubljanska banka nastoji da ojača svoju ulogu ključnog regionalnog igrača, uključujući i preuzimanja.

Zašto je NLB “zagrizla” za Komercijalnu banku?Najveći slovenački zajmodavac Nova Ljubljanska banka (NLB) na tenderu za kupovinu srpske Komercijalne banke dao je najbolju neobavezujuću ponudu, izvestili su ranije mediji.

NLB je ponudila 450 miliona evra za sticanje 83,23 odsto udela u Komercijalnoj banci u vlasništvu srpske vlade, odnosno oko 80 procenata knjigovodstvene vrednosti deonica.

Srpska AIK banka i Raiffeisen banka takođe su na tenderu dale neobavezujuće ponude nudeći 430, odnosno 390 miliona evra, a prema medijima, to je učinio i fond Apollo.

Zašto je Nova ljubljanska banka "zagrizla" za Komercijalnu banku otkrivaju reči predsednika Uprave ove banke Blaža Brodnjaka.

On je nedavno u intervjuu Slovenačkoj novinskoj agenciji kazao da Nova ljubljanska banka (NLB) nastoji da ojača svoju ulogu ključnog regionalnog igrača, uključujući i preuzimanja.

"Srbija je prioritet u potencijalnim preuzimanjima budući da je tržišni udeo NLB-a tamo ispod 2 odsto, ali neće biti donesene ad hoc odluke", kazao je Brodnjak.On je napomenuo i da će na kraju godine biti ukinuta ograničenja u preuzimanjima, koja su banci bila nametnuta dok je bila u državnom vlasništvu.

Eventualnim preuzimanjem Komercijalne banke Nova ljubljanska banka, za koju Brodnjak kaže da je jedina međunarodna finansijska grupacija prisutna na svim tržištima bivše Jugoslavije, pojačala bi uticaj u celom regionu jer bi u paketu preuzela i podružnice srpske banke u drugim zemljama, uključujući Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik