Pet puta manje osnovanih firmi u aprilu

Bez autora
May 06 2020

U aprilu ove godine, kada je korona kriza duboko zašla u sve pore ekonomije, u Srbiji je novi biznis pokrenuo 451 preduzetnik, dok je u istom mesecu prošle godine registrovano čak 2.800 preduzetnika više. Duplo manje, u kriznom aprilu, osnovano je i privrednih društava.

Zvanični podaci Agencije za privredne registre pokazuju pravu sliku. Statistika koja je teška sama po definiciji "teška" je i u ovom slučaju: u aprilu 2020. godine je osnovano 413 privrednih društava i 451 preduzetnik, dok je u aprilu 2019. godine osnovano 873 društava i 3.270 preduzetnika. U prevodu - pet puta manje.

Kada je reč o preduzetnicima, tokom prva četiri meseca 2020. najviše su otvarali restorane i pokretne ugostiteljske objekte, kao i firme koje se bave uslugama pripremanja i posluživanja pića. Aktivni su bili i frizeri i kozmetičari, automehaničari, ali i trgovci na malo, pretežno hranom, pićima i duvanom.

"Razlog za manji broj novih biznisa je naravno pandemija koja je zahvatila ceo svet i zbog koje je sve stalo, kako kod nas u Srbiji, tako i širom sveta. To je bilo i za očekivati, a ovaj trend nam ukazuje i na jedan širi problem - da će uslužne delatnosti, na globalnom nivou, trpeti značajan pad privredne aktivnosti u narednom periodu", ocenjuje u razgovoru za "Blic Biznis" ekonomista Goran Nikolić.

On je pesimističan kada je u pitanju naredni period i boji se da mnoga preduzeća čeka bankrot, jer neće svi, kako kaže, moći da izdrže toliki pad.

"Tražnja za njihovim uslugama će se smanjiti, zbog same intencije država i donosilaca odluka da se smanji broj kontakata među ljudima kao način sprečavanja širenja virusa. S obzirom na to da su njihove delatnosti takve da su upravo usmerene na kontakte sa ljudima, biće prvi na udaru", smatra naš sagovornik.

Nikolić očekuje da će postepeno ublažavanje mera potrajati sigurno bar još godinu dana, možda i više, ali veruje da će se ljudi navići na nove okolnosti.

Među privrednim društvima koja su osnovana u periodu od 1. januara do 30. aprila ove godine dominiraju sektori poput programera, konsultanata u oblasti informacione tehnologije, inženjera, ali i konsultantske i ostale uslužne aktivnosti podrške poslovanju, kao i reklamne agencije. Takođe, među najbrojnijim su firme koje se bave trgovinom na veliko, restorani i ugostiteljski objekti, građevinci i drumski prevoznici tereta.

Manje firmi i ugašeno

Interesantno je da, uprkos znatno manjem broju novoosnovanih firmi u aprilu ove godine, u odnosu na april 2019, brojke pokazuju da je isto tako i manje firmi ugašeno, odnosno izbrisano iz registra APR-a. I to je dobar pokazatelj.

Konkretno, u aprilu 2020. iz registra je izbrisano 46 privrednih društava i 340 preduzetnika, dok je u aprilu 2019. godine obrisano 249 društava i 2.034 preduzetnika. To je skoro šest puta manje firmi koje su prestale da rade u prethodnom mesecu, u odnosu na godinu dana ranije.

Među onima koji su od 1. januara do kraja aprila odlučili da “stave ključ u bravu”, najbrojnji su bili trgovci na veliko, ugostitelji i prevoznici drumskog tereta, ali i konsultanti, građevinci i reklamne agencije.

Slično je bilo i kod preduzetnika, gde su od posla najviše odustajali ugostitelji, trgovci, konsultanti, ali i taksisti, frizeri i kozmetičari, automehaničari, čak i programeri.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik