SDG Accelerator ubrzava inovacije u malim i srednjim preduzećima

Bez autora
Mar 11 2020

U UN-u zgradi u Sarajevu u srijedu je ozvaničen početak SDG Acceleratora za mala i srednja preduzeća, inovativnog projekta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Kako je istaknuto ovom prilikom cilj SDG Acceleratora je ubrzati inovacije i rast malih i srednjih preduzeća iz BiH razvijanjem novih proizvoda, usluga i poslovnih modela u skladu s Ciljevima održivog razvoja.

Søren Schou, menadžer za SDG strategije i inovacije iz Deloitta Danska, kazao je kako je ovaj koncept nastao u Danskoj gdje su ga u protekle dvije godine testirale 32 kompanije.

- U procesu SDG Acceleratora pet kompanija iz BiH dobiće smjernice i sveobuhvatnu metodologiju za razvoj novih proizvoda, usluga ili poslovnih modela, kazao je Schou.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP- a u BiH, naglasila je kako je privatni sektor veoma bitan za ciljeve Održivog razvoja.

- Iskustva Delloita u Dnaskoj su veoma interesantno i zato smo ih doveli u BiH da rade sa ovih pet kompanija, a na kraju procesa koji bi trebao biti završen do oktobra 2020. kompanije bi trebale biti, prije svega, jače i konkurentnije, kazala je Nedera

Kompanije koje će učlestvovati u ovom Acceleratoru su EdenGarden d.o.o., Koteks d.o.o., Jaffa Komerc d.o.o., Plantago d.o.o. i Softhouse Balkans d.o.o.

Elma Badžak iz kompanije Jaffa Komerc kazala je kako su ovaj program vidjeli kao dodatnu mogućnost da unaprijede svoje ideje i poslovanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik