13 hrvatskih tvrtki među najuspješnijih 100 u jugoistočnoj Europi

Bez autora
Oct 04 2011

Trinaest hrvatskih tvrtki našlo se u ovogodišnjem izdanju SEE TOP 100 najuspješnijih kompanija jugoistočne Europe, koje već treću godinu za redom objavljuje Poslovni dnevnik, u suradnji sa SeeNewsom. Tako se u novom izdanju SEE TOP 100 iz analiza A.T. Kearnya i Euromonitor Internationala može vidjeti da je u 2010. u ukupnom prihodu među stotinu 100 najuspješnjih kompanija regije bilo trinaest hrvatskih tvrtki, koje su ostvarile 12,46 milijardi eura prihoda i 88 milijardi eura dobiti. Ljestvicu najuspješnijih hrvatskih tvrtki predvodi Ina, s ostvarenih 3,29 milijardi eura prihoda. Očekivano, i ove godine na vrhu ljestvice najuspješnjih kompanija regije dominiraju tvrtke iz naftnog sektora. Na ljestvici ih se nalazi čak 27, a zajedno su u prošloj godini ostvarile prihod od 32,2 milijarde eura. Bez promjene u odnosu na 2009., prema ukupnom prihodu odmah nakon naftnih kompanije nalaze se elektroprivrede iz regije koje su u 2010. ostvarile ukupni prihod od 12,9 milijardi eura, a na ljestvici ih se nalazi ukupno 18. Treće po zastupljenosti su tvrtke iz trgovinskog sektora s ukupno 12,8 milijardi eura prihoda u 2010. godini.

13 hrvatskih tvrtki među najuspješnijih 100 u jugoistočnoj EuropiTrinaest hrvatskih tvrtki našlo se u ovogodišnjem izdanju SEE TOP 100 najuspješnijih kompanija jugoistočne Europe, koje već treću godinu za redom objavljuje Poslovni dnevnik, u suradnji sa SeeNewsom.

Tako se u novom izdanju SEE TOP 100 iz analiza A.T. Kearnya i Euromonitor Internationala može vidjeti da je u 2010. u ukupnom prihodu među stotinu 100 najuspješnjih kompanija regije bilo trinaest hrvatskih tvrtki, koje su ostvarile 12,46 milijardi eura prihoda i 88 milijardi eura dobiti. Ljestvicu najuspješnijih hrvatskih tvrtki predvodi Ina, s ostvarenih 3,29 milijardi eura prihoda.

Očekivano, i ove godine na vrhu ljestvice najuspješnjih kompanija regije dominiraju tvrtke iz naftnog sektora. Na ljestvici ih se nalazi čak 27, a zajedno su u prošloj godini ostvarile prihod od 32,2 milijarde eura. Bez promjene u odnosu na 2009., prema ukupnom prihodu odmah nakon naftnih kompanije nalaze se elektroprivrede iz regije koje su u 2010. ostvarile ukupni prihod od 12,9 milijardi eura, a na ljestvici ih se nalazi ukupno 18. Treće po zastupljenosti su tvrtke iz trgovinskog sektora s ukupno 12,8 milijardi eura prihoda u 2010. godini.

SEE TOP 100 donosi i ljestvicu 100 najuspješnjih banaka prema ukupnoj imovini. Ovogodišnja ljestvica pokazuje kako je gotovo trećina banaka u regiji lani povećala svoju imovinu, ali isto tako ih je većina poslovala sa manjom dobiti. Ljestvicu predvodi rumunjski BCR koji je sa prvog na mjesta maknuo Novu Ljubljansku banku, na trećem mjestu najuspješnijih banaka smjestila se Zagrebačka banka. Ono što je vidljivo iz ovogodišnje analize je da je bankarski sektor u regiji pogođen rastom loših kredita, a većina bankara ne očekuje poboljšanje poslovanja u kratkoročnom razdoblju.

Na ljestvici osiguravatelja na prvom mjestu se nalazi slovenski Triglav s ukupnom premijom od 721,3 milijuna eura, a na drugom mjestu hrvatska osiguravateljska kuća Croatia osiguranje. Već tradicionalno na ljestvici prihoda po stanovniku dominiraju tvrtke iz Slovenije, no među prve tri kompanije pored slovenskog Petrola i Mercatora nalazi se i hrvatska Ina.

SEE TOP 100 svake godine donosi ljestvice najboljih tvrtki po prihodu iz regije i s odvojenim poglavljima posvećenim financijskom sektoru, najboljim industrijama te prihodu tvrtki po stanovniku. U izdanju za ovu godinu nalaze se tvrtke iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Ove godine SEE TOP 100 u izdanju Poslovnog dnevnika na 76 stranica donosi i energetsku sliku regije, priču o održivom razvoju, najprofitabilnije kompanije kao i one s najvećim gubitkom. Posebno poglavlje posvećeno je analizi ekonomskog stanja u svakoj pojedinoj državi regije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik