"Automatski stečaj" za više od 1.300 pravnih lica iz Južnobačkog okruga

Pred Privrednim sudom u Novom Sadu pokrenut je prethodni stečajni postupak, odnosno "automatski stečaj", za 1.339 pravnih lica, među kojima je najviše privrednih društava, zbog toga što su im računi blokirani duže od tri godine. Među pravnim licima na području Južnobačkog okruga, koja su u tom periodu neprekidno obustavila svoja plaćanja, najveći dužnik je novosadsko preduzeće "Smajić eksport-import" sa više od 1,95 milijardi dinara. Slede "Dunav" u Čelarevu s dugom od oko 384 miliona, futoški "Milan Vidak" koji duguje više od 298 miliona, "Brazda kompani" u Sremskim Karlovcima sa 227 miliona i "Kristal brums" u Bačkom Petrovcu s dugom od 159 miliona dinara. Na spisku tih pravnih lica, koji je sudu dostavilo Odeljenje Narodne banke Srbije za prinudnu naplatu, najduže su u blokadi firme "Činiglavci-Pirot" u Sukovu i to 4.838 dana, "Lipar" u Veterniku - 4.815 dana i "Budućnost" iz Bobote sa 4.543 dana.

"Automatski stečaj" za više od 1.300 pravnih lica iz Južnobačkog okrugaPred Privrednim sudom u Novom Sadu pokrenut je prethodni stečajni postupak, odnosno "automatski stečaj", za 1.339 pravnih lica, među kojima je najviše privrednih društava, zbog toga što su im računi blokirani duže od tri godine, saopšteno je danas u tom sudu.

"Među pravnim licima na području Južnobačkog okruga, koja su u tom periodu neprekidno obustavila svoja plaćanja, najveći dužnik je novosadsko preduzeće "Smajić eksport-import" sa više od 1,95 milijardi dinara", rekao je vršilac funkcije predsednika Privrednog suda Goran Crevar na konferenciji za novinare.

Slede "Dunav" u Čelarevu s dugom od oko 384 miliona, futoški "Milan Vidak" koji duguje više od 298 miliona, "Brazda kompani" u Sremskim Karlovcima sa 227 miliona i "Kristal brums" u Bačkom Petrovcu s dugom od 159 miliona dinara.

"Na spisku tih pravnih lica, koji je sudu dostavilo Odeljenje Narodne banke Srbije za prinudnu naplatu, najduže su u blokadi firme "Činiglavci-Pirot" u Sukovu i to 4.838 dana, "Lipar" u Veterniku - 4.815 dana i "Budućnost" iz Bobote sa 4.543 dana", precizirao je Crevar.

Najviše radnika među blokiranim subjektima ima bačkopalanački "Merkur" (113), "Kamendin" u Sirigu (88) "Navip-Fruškogorac" u Petrovaradinu (56) i "Dunav" u Čelarevu sa 45 zaposlenih.

Stečajni sudija Vladislav Kurtek je napomenuo da se, prema Zakonu o stečaju, za ta pravna lica donosi rešenje o pokretanju prethodnog stečajnog postupka i određuje visina predujma na ime troškova.

Utvrđuje se i rok od 60 dana od dana objavljivanja rešenja na oglasnoj tabli suda, u kome poverioci ili stečajni dužnik mogu da traže sprovođenje stečajnog postupka i položiti predujam, rekao je on i dodao da je do sada urađeno oko 500 rešenja i započeto isticanje na oglasnim tablama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik