Besparica koči razvoj preduzeća

Bez autora
Oct 04 2011

Pristup izvorima finansiranja je ključni problem za osnivanje i razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji, ocenili su u Beogradu učesnici međunarodne konferencije Mala i srednja preduzeća. Za suštinski razvoj malih i srednjih preduzeća neophodni su jefitniji izvori finansiranja jer taj sektor ima problema da dođe do sredstava u uslovima krize. 99,8 odsto svih firmi u Srbiji čine mala i srednja preduzeća i ona zapošljavaju dve trećine od ukupno 1,8 miliona zaposlenih u Srbiji. Očekuje se da će predstavnici države, finansijskih institucija i preduzetnici dati odgovor i omogućiti da se naprave nove mere koje će pomoći finansiranje sektora malih i srednjih preduzeća. Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović rekla je da 327.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji predstavlja stub privrede, i dodala da u Srbiji moraju kroz budžet da se obezbede sredststva za finansiranje malih i srednjih preduzeća pod povoljnijim uslovima. Mora da se stvore bolji uslovi za rad i razvoj malih i srednjih preduzeća, jer nema bitnijeg uslova za održivi razvoj privede. Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas rekao je da dobro zna koliko su važna mala i srednja preduzeća za ekonomiju zemlje, jer se 85 odsto poslova u Nemačkoj nalazi u tom sektoru i naglasio da je konkurentna privreda neophodan uslov za ulazak u Evropsku uniju.

Besparica koči razvoj preduzećaZa razvoj malih i srednjih preduzeća neophodni su jeftiniji izvori finansiranja, rekao ministar ekonomije Nebojša Ćirić. U malim i srednjim preduzećima zaposlene su dve trećine od ukupnog broja zaposlenih, istakao je Ćirić.

Pristup izvorima finansiranja je ključni problem za osnivanje i razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji, ocenili su u Beogradu učesnici međunarodne konferencije Mala i srednja preduzeća.

Na otvaranju skupa ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je da su za suštinski razvoj malih i srednjih preduzeća neophodni jefitniji izvori finansiranja jer taj sektor ima problema da dođe do sredstava u uslovima krize.

Ćirić je rekao da 99,8 odsto svih firmi u Srbiji čine mala i srednja preduzeća i da ona zapošljavaju dve trećine od ukupno 1,8 miliona zaposlenih u Srbiji.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja rekao je da očekuje da će predstavnici države, finansijskih institucija i preduzetnici dati odgovor i omogućiti da se naprave nove mere koje će pomoći finansiranje sektora malih i srednjih preduzeća.

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović rekla je da 327.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji predstavlja stub privrede, i dodala da u Srbiji moraju kroz budžet da se obezbede sredststva za finansiranje malih i srednjih preduzeća pod povoljnijim uslovima.

"Moramo da stvorimo bolje uslove za rad i razvoj malih i srednjih preduzeća, jer nema bitnijeg uslova za održivi razvoj privede", rekla je Kalanovićeva.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas rekao je da dobro zna koliko su važna mala i srednja preduzeća za ekonomiju zemlje, jer se 85 odsto poslova u Nemačkoj nalazi u tom sektoru i naglasio da je konkurentna privreda neophodan uslov za ulazak u Evropsku uniju.

Na međunarodnoj konferenciji o malim i srednjim preduzećima učestvuje više od 300 predstavnika tog sektora, državnih organa, bankarskog sektora i međunarodnih institucija.

Organizatori skupa su Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju i Nacionalna agencija za regionalni razvoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik