Bespovratna sredstva kao podrška razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća

Bez autora
Mar 25 2010

Nacionalna agencija za regionalni razvoj u saradnji sa regionalnim agencijama/centrima za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva raspisala je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru programa podrške razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća. Cilj programa je da pruži direktnu podršku razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, kroz učešće u finansiranju troškova konsultantskih usluga iz oblasti uređenja poslovanja u skladu sa zahtevima kvaliteta (standardizacija, sertifikacija, resertifikacija i testiranje), poboljšanja postojećih i razvoj novih tehnoloških procesa, proizvoda i usluga (izrada tehničke dokumentacije, novi dizajn proizvoda i ambalaže, izrada i implementacija specijalizovanog softvera, legalizacija softvera i sl.), edukacije menadžmenta i zaposlenih kroz specijalizovane obuke i unapređenja bezbednosti i zdravlja na radu u okviru zaštite na radu i procenu rizika radnih mesta.

Bespovratna sredstva kao podrška razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzećaNacionalna agencija za regionalni razvoj u saradnji sa regionalnim agencijama/centrima za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva raspisala je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u okviru programa podrške razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Cilj programa je da pruži direktnu podršku razvoju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, kroz učešće u finansiranju troškova konsultantskih usluga iz oblasti uređenja poslovanja u skladu sa zahtevima kvaliteta (standardizacija, sertifikacija, resertifikacija i testiranje), poboljšanja postojećih i razvoj novih tehnoloških procesa, proizvoda i usluga (izrada tehničke dokumentacije, novi dizajn proizvoda i ambalaže, izrada i implementacija specijalizovanog softvera, legalizacija softvera i sl.), edukacije menadžmenta i zaposlenih kroz specijalizovane obuke i unapređenja bezbednosti i zdravlja na radu u okviru zaštite na radu i procenu rizika radnih mesta.

Zainteresovani poslovni subjekti mogu da konkurišu samo za jednu od ponuđenih oblasti. Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju ovog Programa iznose 60 miliona dinara. Mala i srednja preduzeća i preduzetnici ostvaruju pravo na povraćaj do 50 posto troškova odobrenog projekta. Minimalni iznos odobrenih bespovratnih sredstava je 50.000, a maksimalni 500.000 dinara.

Nacionalna agencija za regionalni razvoj uplaćuje odobren iznos sredstava (bez poreza na dodatu vrednost) na račun poslovnog subjekta nakon završetka svih aktivnosti predviđenih projektom i dostavljanja dokaza o isplati celokupne vrednosti usluge konsultantu.

Krajnji rok za završetak projekta iz oblasti uređenja poslovanja u skladu sa zahtevima kvaliteta je 30. novembar 2010. godine, a krajnji rok za završetak ostalih projekata je 1. septembar 2010. godine.

Pravo na dodelu sredstava imaju mala i srednja preduzeća i preduzetnici, koji se bave proizvodnjom ili pružanjem usluga, registrovani su na teritoriji Republike Srbije i u većinskom su domaćem privatnom vlasništvu. Uslov je i da su uspešno poslovali u prethodne dve godine i da vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva, kao i da su izmirili obaveze po osnovu poreza i doprinosa i da u ovoj godini nisu po istom osnovu koristili podsticajna sredstva drugih državnih institucija.

Sredstva se ne mogu koristiti za programe koji se realizuju u vojnoj industriji, trgovini, primarnoj poljoprivredi, finansijskom sektoru i organizaciji igara na sreću i lutrija.

Krajnji rok za dostavljanje zahteva je 10. maj 2010. godine. Detaljnije informacije o potrebnoj dokumentaciji mogu se pronaći na sajtu Nacionalne agencije za regionalni razvoj www.narr.gov.rs

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik