Digitalno žensko projektno preduzetništvo – podrška damama za uspešan biznis

Bez autora
Nov 19 2020

Na Međunarodni dan žena preduzetnica, danas je održana završna konferencija projekta “Digitalno žensko projektno preduzetništvo” u okviru koga su, tokom dvomesečnog programa onlajn edukacije, učesnice imale mogućnost da se usavršavaju u različitim oblastima od kreiranja marketing strategija do načina finansiranja biznisa. U programu je učestvovalo 113 žena, od kojih je 25 ušlo u proces mentoringa.

Projekat je sprovelo Udruženje za upravljanje projektima Srbije(IPMA Srbija), uz podršku Privredne komore Srbije, Nacionalne akademije za javnu upravu i Ministarstva pravde. Učesnicima završne konferencije obratili su se predstavnici organizatora: Branislava Simanić, direktor Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije, Snežana Antonijević, pomoćnik direktora Nacionalne akademije za javnu upravu, Marija Todorović, rukovodilac projekta, Vladimir Obradović, predsednik IPMA Srbija. Tokom diskusije razmenjeni su utisci o projektu, prednostima i nedostacima edukacije u onlajn okruženju i predstavljene osnovne preporuke za dalji razvoj ženskog i preduzetništva uopšte.

Kako je istaknuto, neohodno je dalje raditi na edukaciji u ovoj oblasti, sa posebnim naglaskom na vulnerabilne grupe, ruralne i nerazvijene predele, kao i nove trendove i tehnologije, a posebnu pažnju treba usmeriti na industrije na koje je značajno uticala pandemija Kovid 19. Umrežavanje, udruživanje i razmena iskustava, veoma su bitan faktor uspeha razvoja preduzetništva dok je istrajnost osobina koja je neophodna preduzetnicama za uspeh. Neophodno je obezbediti balans privatnog i poslovnog života, jer preduzetništvo zahteva mnogo više od standardnog radnog vremena. Pristup fondovima i drugim izvorima sredstava po povlašćenim uslovima omogućava ubrzani razvoj preduzetničkih poduhvata, ocenili su učesnici konferencije.

Dvomesečni program obuke u okviru projekta “Digitalno žensko projektno preduzetništvo” podrazumevao je različite teme u oblastima: marketing strategija, digitalni marketing, alati za optimizaciju i oglašavanje na društvenim mrežama, definisanje projektne ideje, plan realizacije preduzetničkog projekta, koraci za osnivanje sopstvenog biznisa, način finansiranja biznisa, e-trgovina...

Mentorski rad kroz koji je prošlo 25 najboljih učesnica, podrazumevao je online sastanke i konsultacije sa dodeljenim mentorima, kako bi zajedno radili na razvijanju njihovih biznis ideja.

U okviru obuke, učesnice su imale mogućnost da u online okruženju prisustvuju panelu uspešnih preduzetnica iz Srbije i regiona, na kome su imale priliku da od njih čuju iskustva i praktične savete kako da pokrenu i razviju svoj biznis, ali i kako da prevaziđu izazove sa kojima su se uspešne preduzetnice već suočavale.

Ovim programom edukacije učesnice su osposobljene za primenu digitalnog marketinga za pokretanje sopstvenog biznisa ili dalji razvoj već postojećeg kao i dat je podsticaj za razvoj digitalnog projektno-orijentisanog preduzetništva, formirana je baza preduzetničkih projekta, kao i mreža mladih preduzetnica sa znanjima u oblasti digitalnog marketinga, za međusobnu razmenu iskustva i primera dobre prakse.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik