Efikasno upravljanje u malom broju firmi

Bez autora
Apr 29 2010

Razvoj korporativnog upravljanja u akcionarskim društvima u RS i BiH na veoma je niskom nivou, što potvrđuje i činjenica da je tek manji broj kompanija na domaćem tržištu kapitala prepoznao značaj dobrog i efikasnog upravljanja u privlačenju stranih investitora. Kod određenog broja akcionarskih društava, interesi preduzeća su podređeni interesima većinskog akcionara. Maksimiziranje interesa većinskih vlasnika se najčešće ogleda kroz poslovanje sa povezanim preduzećima, čiji je vlasnik ujedno i većinski vlasnik tog akcionarskog društva. To se reflektuje na manji interes takozvanih portfolio investitora za kupovinu akcija preduzeća u RS, a to znači manju likvidnost i manju cijenu akcija na berzi. Da bi se ovo stanje popravilo potrebno je spriječiti ugrožavanje interesa malih akcionara. Poreski organi moraju imati značajniju ulogu u nadzoru transfernih cijena kod akcionarskih društava, a odgovornost je i na menadžmentu preduzeća da to onemogući. Napredak je ostvaren prije svega u pogledu izvještavanja akcionarskih društava.

Efikasno upravljanje u malom broju firmiRazvoj korporativnog upravljanja u akcionarskim društvima u RS i BiH na veoma je niskom nivou, što potvrđuje i činjenica da je tek manji broj kompanija na domaćem tržištu kapitala prepoznao značaj dobrog i efikasnog upravljanja u privlačenju stranih investitora.

Pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić kaže da su kod određenog broja akcionarskih društava, interesi preduzeća podređeni interesima većinskog akcionara.

- Maksimiziranje interesa većinskih vlasnika se najčešće ogleda kroz poslovanje sa povezanim preduzećima, čiji je vlasnik ujedno i većinski vlasnik tog akcionarskog društva. To se reflektuje na manji interes takozvanih portfolio investitora za kupovinu akcija preduzeća u RS, a to znači manju likvidnost i manju cijenu akcija na berzi - istakao je Lakić.

Da bi se ovo stanje popravilo, dodao je, potrebno je spriječiti ugrožavanje interesa malih akcionara.

- Poreski organi moraju imati značajniju ulogu u nadzoru transfernih cijena kod akcionarskih društava, a odgovornost je i na menadžmentu preduzeća da to onemogući - rekao je Lakić i dodao da je napredak ostvaren prije svega u pogledu izvještavanja akcionarskih društava.

Izvršni direktor Sarajevske berze Almir Mirica kaže da je razvoj korporativnog upravljanja u BiH na niskom nivou.

- Tek nekolicina kompanija je prepoznala značaj dobrog i efikasnog korporativnog upravljanja u kontekstu uspostavljanja odnosa povjerenja sa investitorima. Ovo potvrđuje i činjenica da je od 635 akcionarskih društava, godišnje finansijske izvještaje za 2009. godinu dostavilo svega 136 kompanija - kazao je Mirica.

Ističe da je osnovni problem činjenica da menadžment kompanija nije shvatio da poboljšanjem nivoa korporativnog upravljanja može privući investitore.

- Kada kompaniji u BiH treba kapital za razvoj, ona se obraća komercijalnim bankama. Tek vrlo rijetko se u tu svrhu koristi tržište kapitala, dok je situacija u svijetu, posebno u SAD takva da se čak polovina finansijskih potreba podmiruje emitovanjem vrijednosnih papira - kazao je Mirica.
Mali akcionari

Predsjednik Saveza udruženja malih akcionara RS Nebojša Jugović rekao je da su mali akcionari u firmama potpuno obespravljeni, te da je potrebno da se udruže. Dodaje da korporativno upravljanje u RS nije zaživjelo, i to zahvaljujući nadležnim institucijama koje bi trebalo da bolje regulišu ovu oblast.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik