Eliminisati izazove sa kojima se suočavaju mala i srednja preduzeća

Bez autora
Apr 04 2024

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije i Republički sekretarijat za javne politike, zajedno sa Svetskom bankom i Delegacijom Evropske unije, predstavili su danas u Privrednoj komori Srbije, 11. po redu ‚‚Istraživanje 1.000 preduzeća za 2023. godinu“.

Istraživanje, koje su u periodu oktobar–novembar 2023. godine na uzorku od 1.047 preduzeća i preduzetnika realizovali advokatska kuća SOG i agencija IPSOS, sastavni je deo projekta Svetske banke i Delegacije Evropske unije u Srbiji „EU za bolje poslovno okruženje – EU4BE“, čiji je cilj poboljšanje konkurentnosti srpske privrede i privatnog sektora.

Ministar privrede Slobodan Cvetković izjavio je da rezultati ankete jasno ukazuju na pozitivne promene u poslovanju, koje se prevashodno odnose na podsticanje privrednog rasta.

Kako je naveo, koncept koji imamo je dobar i nastavićemo sa podrškom malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu, kao i sa digitalizacijom, što omogućava unapređenje poslovnih procesa i obezbeđuje dodatne prihode za privredne subjekte.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je istakao da je veoma važno to šta privreda iz godine u godinu želi da kaže kroz ovu Anketu koja je fokusirana na mala i srednja preduzeća.

Čadež je istakao da se može govoriti o veoma pozitivnim stvarima koje su se desile u proteklih godinu dana, kao što je rast broja novonastalih kompanija i preduzetnika.

Predsednik Privredne komore Srbije je naglasio da posebno ohrabruju sve bolji finansijski rezultati poslovanja privrede, ali da se iz godine u godinu ponavljaju neke stvari koje mogu da budu bolje.

Privrednicima nedostaje dostupnost finansija, a većina mikro i malih preduzeća najviše se finansira iz sopstvenih sredstava, ukazao je Čadež.

Rezultati istraživanja otkrivaju izazove sa kojima se suočavaju mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici (MMSP), uključujući regulatorna opterećenja, ograničen pristup tržištu i finansijama i druga ograničenja u poslovanju.

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara istakao je da ta finansijaska institucija nastoji da pomogne Srbiji da ostvari više stope rasta kako bi prerasla u ekonomiju visokog dohotka i brže se približila EU.

Prema njegovim rečima, jedan od ključnih aspekata podsticanja rasta je i snažnije poslovno okruženje, koje omogućava mikro, malim i srednjim preduzećima da investiraju, inoviraju i šire svoje aktivnosti.

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva poručila je da su MMSP najbrojniji privredni subjekti u Srbiji i imaju vitalnu ulogu u ekonomskom razvoju zemlje, uz značajan doprinos zapošljavanju, inovacijama i privrednom rastu.

Halačeva je rekla da je anketa 1.000  preduzeća koristan prikaz procene malih i srednjih preduzeća o poslovnom okruženju u Srbiji, pri čemu ovogodišnji nalazi ukazuju na veoma pozitivne pomake, ali i na oblasti u kojima su reforme i dalje potrebne.

Kako je najavila, Evropska unija će nastaviti da podržava efikasne mehanizme konsultacija između srpskog javnog i privatnog sektora kako bi se  identifikovale ključne reforme poslovnog okruženja.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je da neki rezultati istraživanja takođe ukazuju na potrebu daljeg razvoja regulatornog okvira i na eliminisanje prepreka za razvoj elektronske trgovine.

Momirović je istakao da Vlada Srbije pažljivo analizira rezultate ovog i sličnih istraživanja u nastojanju da ponudi regulatorna rešenja, koja će dati snažan zamah razvoju ovog tržišnog segmenta, uz punu pravnu zaštitu pružalaca usluga i potrošača.

Cvetković je ukazao na to je da bitan parametar, kada posmatramo naše poslovno okruženje, da je Srbija sastavni deo regiona i Evrope, konstatujući da smo praktično, i uslovno rečeno, sastavni deo Evropske unije, kao i da usklađujemo svoju regulativu sa principima EU ključnim za održiv ekonomski rast.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik