“Ernst & Young” nagrađuje preduzetnike iz Srbije

Bez autora
Jul 18 2012

Najprestižija svetska nagrada za preduzetnike revizorsko-konsultantske kompanije “Ernst & Young” ove godine će po prvi put biti dodeljena u Srbiji. Beograd će se tako naći među 140 gradova, a Srbija među 50 zemalja u kojima se dodeljuje ova prestižna nagrada.Dolazak najprestižnije svetske nagrade za preduzetnike u Srbiju doprineće afirmaciji najboljih domaćih preduzetnika i pružiti im mogućnost da stanu rame uz rame sa najboljima iz celog sveta.

“Ernst & Young” nagrađuje preduzetnike i iz SrbijeNajprestižija svetska nagrada za preduzetnike revizorsko-konsultantske kompanije “Ernst & Young” ove godine će po prvi put biti dodeljena u Srbiji, saopštila je danas ta kompanija.

Beograd će se tako naći među 140 gradova, a Srbija među 50 zemalja u kojima se dodeljuje ova prestižna nagrada.

Dolazak najprestižnije svetske nagrade za preduzetnike u Srbiju doprineće afirmaciji najboljih domaćih preduzetnika i pružiti im mogućnost da stanu rame uz rame sa najboljima iz celog sveta.

Najbolji preduzetnik ili preduzetnica u Srbiji, koji osvoji ovo prestižno priznanje, imaće priliku da zajedno sa 50 pobednika iz celog sveta konkuriše za priznanje “Ernst & Young Svetski preduzetnik godine” koje se svake godine dodeljuje u Monte Karlu, predstavljajući na taj način kako sopstveni biznis, tako i Srbiju.

Inače, finaliste ocenjuje nezavisni žiri, čiji su članovi prethodni učesnici ovog programa iz celog sveta. Sudije dobijau pisane informacije o preduzetnicima iz više od 50 zemalja pre njihovog dolaska u Monte Karlo, a kasnije se održavaju i sastanci sa finalistima.

Procene kandidata se vrše prema sledećim kriterijumima:

Preduzetnički duh - Postavljanje veoma viskokih standarda sebi i biznisu i demonstracija jakih liderskih veština, kao i želja i odlučnost da budu uspešni. Preduzetnik treba da pokaže istrajnost uprkos nedaćama i preprekama. Iako se preduzetnik oslanja na pouzdane pojedince i tim, takođe potrebno je da pokaže sposobnost da bude nezavistan u donošenju odluka u rizičnim situacijama.

Finansijski učinak - Učinak ostvaren u podizanju finansija; kvalitet proteklih investicija; nastup na tržištu u protekle tri godine; strategija dugoročne održivosti.

Strateški pravac - Kreiranje poslovne vizije i realizovanje iste; nadograđivanje i usavršavanje tima koji se zajedno zalaže za ostvarivanje zadatih zajedničkih ciljeva; inovativnost u poslovanju radi stvaranja proizvoda koji će se izdvojiti od konkurenata; izgradnja strategije, sposobnost deljenja znanja i osnaživanja pojedinaca, timova, saveznika, kako bi se obezbedio uspeh za sve.

Globalni uticaj - Globalni uticaj preduzetnika meri se po operativnom prihodu ili po prisustvu na međunarodnim tržištima; prezentacija ostvarenih rezultati na tržištima uključujući i otvaranje novih radnih mesta i stvaranje bolje životne ekonomije. Ukoliko preduzetnik nije prisutan na međunarodnom tržištu, potrebno je da prikaže planiranu strategiju i model širenja poslovanja.

Inovacije - Uvođenje inovacija u sve aspekte poslovanja.

Lični identitet/uticaj – Negovanjem kulture korporativne odgovornosti unutar organizacije preduzetnik pokazuje posvećenost zajednici i okruženju. Koliko je preduzetnik svojim radom doprineo zajednici i tako zaslužio poštovanje osoblja, konkurenata, klijenata, saveznika, porodice i šire zajednice?

Revizorsko-konsultantska kompanija “Ernst & Young” započela je ovaj program sa ciljem da javnost upozna sa vizijama i dostignućima inovativnih pojedinaca čiji su proizvodi i usluge izgradili lokalne ekonomije i kreirali nova radna mesta.

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Ernst & Young Svetski preduzetnik godine” je Dr. James Mwangi, generalni direktor Kenijske banke - Equity Bank Limited. Ta banka je najveća banka po bazi klijenata u Istočnoj i Centralnoj Africi. Banka ima više od sedam miliona naloga, što je više od pola svih bankovnih računa u Keniji.

“Počastvovan sam što primam ovu nagradu u ime naroda i korisnika Equity banke. Ovo je globalno priznanje za sve Afrikance koji pomoću preduzetništva pokušavaju da promene ekonomsku i socijalnu sliku u Africi”, rekao je James prilikom primanja nagrade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik