Fabris: Zdravo samo 59 firmi

Bez autora
May 06 2010

Veliki broj preduzeća dobio je kredite u prvom kvartalu, što znači da ima kreditne aktivnosti, ali je problem što ona nije adekvatna u tri velike banke. U prošlom kvartalu odobreno je oko 200 miliona eura novih kredita, ali tri velike banke nemaju adekvatnu kreditnu aktivnost, dok ostatak bankarskog sistema pokazuje rast u tom segmentu. Te tri velike banke zbog toga konstantno gube tržišno učešće, koje je za 63,01 odsto lani palo na 55 procenata. Kreditna aktivnost će rasti uporedo sa jačanjem manjih finansijskih ustanova. Fabrisova tvrdnja je u skladu sa odgovorima Vlade na Upitnik Evropske komisije, u kojem je stabilnost bankarskog sistema ocijenjena, između ostalog, kroz podatke o koeficijentu solventnosti, koji je na kraju juna prošle godine iznosio 11,89 odsto i bio je iznad zakonom propisanog minimuma od deset odsto. U odgovorima je, međutim, precizirano da su tri Prva, Crnogorska komercijalna i Podgorička banka imale sredinom prošle godine koeficijent solventnosti ispod propisanog minimuma.

Fabris: Zdravo samo 59 firmiVeliki broj preduzeća dobio je kredite u prvom kvartalu, što znači da ima kreditne aktivnosti, ali je problem što ona nije adekvatna u tri velike banke, saopštio je glavni ekonomista Centralne banke Crne Gore CBCG Nikola Fabris.

On je kazao da je u prošlom kvartalu odobreno oko 200 miliona eura novih kredita, ali da tri velike banke nemaju adekvatnu kreditnu aktivnost, dok ostatak bankarskog sistema pokazuje rast u tom segmentu.

"Te tri velike banke zbog toga konstantno gube tržišno učešće, koje je za 63,01 odsto lani palo na 55 procenata", precizirao je Fabris, dodajući da će kreditna aktivnost rasti uporedo sa jačanjem manjih finansijskih ustanova.

Fabrisova tvrdnja je u skladu sa odgovorima Vlade na Upitnik Evropske komisije, u kojem je stabilnost bankarskog sistema ocijenjena, između ostalog, kroz podatke o koeficijentu solventnosti, koji je na kraju juna prošle godine iznosio 11,89 odsto i bio je iznad zakonom propisanog minimuma od deset odsto.

U odgovorima je, međutim, precizirano da su tri Prva, Crnogorska komercijalna i Podgorička banka imale sredinom prošle godine koeficijent solventnosti ispod propisanog minimuma.

Fabris je objasnio da nije tačno da samo 59 preduzeća može dobiti kredite, već da samo toliko firmi imaju apsolutno zdrave sve bilansne relacije. Prema njegovim riječima, u pitanju je analiza JDBCG koja je pomalo iskrivljeno prenijeta u javnost.

"Analiza na bazi obrade završnih računa pokazala je da 59 preduzeća imaju apsolutno zdrave sve bilansne relacije i da odobravanje kredita ne nosi nikakav rizik. Ipak, preduzimanje određenog rizika je normalna pojava u finansijskom sistemu i izvjesno je da će i druge kompanije dobiti kredite, kao što su ih i dobijale u prvom ovogodišnjem kvartalu", smatra Fabris.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik