Firma duplo skuplja

Bez autora
Apr 29 2010

Novo zoniranje Beograda, koje je zaživelo od početka ove godine, na muke je bacilo beogradske preduzetnike. Zahvaljujući njemu obračunate su nove tarife komunalne takse za isticanje firme. Ove godine će vlasnici preduzeća i radnji morati za ovu dažbinu da izdvoje u proseku - 114 odsto više novca. Vlasnik samostalne trgovačke radnje na Vračaru isticanje firme je u 2009. platio 22.400 dinara. Za 2010, za istu namenu će morati da izdvoji čak 49.800 dinara. Njegov kolega, koji na istoj opštini drži ugostiteljski objekat, umesto 24.560 dinara godišnje, moraće da plati - 58.905 dinara. Odluka o novom zoniranju objavljena je u “Službenom glasniku” grada Beograda 28. decembra prošle godine. Izmenjene su tarife komunalih taksi, ali i zone u kojima se objekti nalaze. Visina dažbine zavisi od delatnosti kojom se firma bavi, kao i od toga da li joj je na toj adresi sedište. Poskupljenje je zabrinulo privrednike okupljene oko Unije poslodavaca Srbije. Upozoravaju da neće mirno prihvatiti povećanje i potpisuju peticiju kojom zahtevaju “vraćanje” cenovnika na nivo iz prošle godine.

Firma duplo skupljaNovo zoniranje Beograda, koje je zaživelo od početka ove godine, na muke je bacilo beogradske preduzetnike. Zahvaljujući njemu obračunate su nove tarife komunalne takse za isticanje firme.

Ove godine će vlasnici preduzeća i radnji morati za ovu dažbinu da izdvoje u proseku - 114 odsto više novca.

Vlasnik samostalne trgovačke radnje na Vračaru isticanje firme je u 2009. platio 22.400 dinara. Za 2010, za istu namenu će morati da izdvoji čak 49.800 dinara. Njegov kolega, koji na istoj opštini drži ugostiteljski objekat, umesto 24.560 dinara godišnje, moraće da plati - 58.905 dinara.

- Odluka o novom zoniranju objavljena je u “Službenom glasniku” grada Beograda 28. decembra prošle godine - čuli smo u rakovičkoj Upravi prihoda.

- Izmenjene su tarife komunalih taksi, ali i zone u kojima se objekti nalaze. Visina dažbine zavisi od delatnosti kojom se firma bavi, kao i od toga da li joj je na toj adresi sedište.

Poskupljenje je zabrinulo privrednike okupljene oko Unije poslodavaca Srbije. Upozoravaju da neće mirno prihvatiti povećanje i potpisuju peticiju kojom zahtevaju “vraćanje” cenovnika na nivo iz prošle godine.

- Komunalne takse za isticanje firme bile su i pre ovog povećanja previsoke - kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca.

- Ako se tako stimulišu građani da otvore firme i postanu preduzetnici onda niko neće otvarati firme, nego će raditi na crno. Komunalna taksa za isticanje firmi uopšte ne postoji u 17 od 24 zemlje Evropske unije, a tamo i gde postoji nju plaćaju samo velike firme koje su zagađivači ili zauzimaju značajan magacinski i parking prostor u jezgru velikih gradova.

Unija poslodavaca Srbije uputila je i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu zahtev da se uvede kontrola u određivanju visine komunalnih taksi na nivou Republike i da se one određuju prema razvijenosti regiona. Zahtevaju i da se one koriguju samo za visinu inflacije i rast troškova života.

Promet manji za petinu

U Uniji poslodavaca napominju da su privrednici tokom 2009. godine zabeležili ogroman pad prometa. On je u prvom kvartalu 2010. godine opao za 20,9 odsto u odnosu na prvi kvartal 2008. godine. Rast inflacije, cena na malo i troškova života u prošloj godini, prema zvaničnim republičkim statistikama, bio je u granicama od 10 odsto, ističu poslodavci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik