Firme Polietilenka i Famos u stečaj

Bez autora
Apr 27 2010

Na prijedlog Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona (USK), Vlada USK donijela je odluku o stečaju bihaćke Polietilenke i Famosa u Sanskom Mostu. To je bio očekivan potez, jer su se privatizacije ovih firmi pokazale neuspješnima, a dugovanja i pljačke su skoro pojeli ova preduzeća. Ni Polietilenka ni Famos godinama nisu proizvodno aktivni. Polietilenka je još krajem 2007. bila u dubiozi od 12 miliona KM, a samo su obaveze prema 103 radnika iznosile dva miliona maraka. Ova firma nije vratila ni 430.000 KM pozajmice resornom ministarstvu USK zbog čega je tužena. Pokušaj prodaje Famosa u Sanskom Mostu nije uspio još 2004. godine, a ova firma, koja nakon rata nije skoro ni radila, potrošila je i kredit Razvojne banke Federacije BiH, koja je sudskom prodajom dijela imovine vratila svoj novac...

Firme Polietilenka i Famos u stečajNa prijedlog Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona (USK), Vlada USK donijela je odluku o stečaju bihaćke Polietilenke i Famosa u Sanskom Mostu.

To je bio očekivan potez, jer su se privatizacije ovih firmi pokazale neuspješnima, a dugovanja i pljačke su skoro pojeli ova preduzeća.

Velika potraživanja

Ni Polietilenka ni Famos godinama nisu proizvodno aktivni. Polietilenka je još krajem 2007. bila u dubiozi od 12 miliona KM, a samo su obaveze prema 103 radnika iznosile dva miliona maraka. Ova firma nije vratila ni 430.000 KM pozajmice resornom ministarstvu USK zbog čega je tužena.

Pokušaj prodaje Famosa u Sanskom Mostu nije uspio još 2004. godine, a ova firma, koja nakon rata nije skoro ni radila, potrošila je i kredit Razvojne banke Federacije BiH, koja je sudskom prodajom dijela imovine vratila svoj novac.

I Famos je ostao dužan Ministarstvu privrede USK 167.000 maraka po pravomoćnoj sudskoj presudi. Vlasti ovog kantona godinama su komotno pratile propadanje državne imovine u neprivatiziranim preduzećima.

Tako je tvornički krug Famosa godinama pljačkan i lopovi su doslovno odnijeli sve. Upropaštena su mašinska postrojenja vrijedna nekoliko stotina hiljada KM zbog sitnih i krupnih lopova koji su krali bakrene žice.

Direktor Agencije za privatizaciju USK Samir Ćatović kaže da su još u vrijeme kada je dio državne imovine od 33 posto u Polietilenci i Famosu prodan 2000., obje tvornice mogle ići u stečaj.

Lažne nade


- Obje tvornice su i tada imale u početnim bilansima 500.000 KM obaveza prema svojim radnicima. Računi su im bili blokirani, ali stečaji tada nisu bili planirani - kaže Ćatović.

Tadašnje vlasti produžavale su lažnu nadu obespravljenim radnicima. Nakon dugogodišnje agonije, proglašeni su stečaji. Imovina ovih, većinski državnih, a ustvari, ničijih preduzeća, totalno je propala.

I Sana u istim problemima

Slično se dogodilo i sa neprivatiziranom DI Sana u Sanskom Mostu, koju su lopovi lani temeljito pljačkali, a policija je u svojim izvještajima zabilježila da je ova nekada moćna tvornica oštećena za 500.000 maraka. Ova firme s krugom od 200 dunuma zemlje i halama čeka na stečaj i likvidaciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik