HFP za raskid ugovora s Orcom

Bez autora
Mar 25 2010

Ako Orco grupa, koja upravlja Sunčanim Hvarom, do 12. travnja ne odustane od prodaje kampa Viro i kafića Piaca te Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) ne dostavi rješenja za druge probleme Sunčanog Hvara, HFP će raskinuti sporazum dioničara s Orco grupom. Rok do 12. travnja HFP je dao Orco grupi zato jer je bez prethodne suglasnosti HFP-a odlučila prodati navedene nekretnine iz sastava Sunčanog Hvara, kako bi namaknula novac za plaće i pripremu sezone. S obzirom da u Sporazumu dioničara potpisanom 2005. godine, koji vrijedi do lipnja ove godine, stoji da nema prodaje bilo koje nekretnine u vlasništvu Sunčanog Hvara bez suglasnosti HFP-a, Duvnjak drži da Orco nije poštovao i ispunio obveze.

HFP za raskid ugovora s OrcomAko Orco grupa, koja upravlja Sunčanim Hvarom, do 12. travnja ne odustane od prodaje kampa Viro i kafića Piaca te Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) ne dostavi rješenja za druge probleme Sunčanog Hvara, HFP će raskinuti sporazum dioničara s Orco grupom.

Najavio je to predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak u pauzi sjednice Upravnog odbora Fonda.

Rok do 12. travnja HFP je dao Orco grupi zato jer je bez prethodne suglasnosti HFP-a odlučila prodati navedene nekretnine iz sastava Sunčanog Hvara, kako bi namaknula novac za plaće i pripremu sezone. S obzirom da u Sporazumu dioničara potpisanom 2005. godine, koji vrijedi do lipnja ove godine, stoji da nema prodaje bilo koje nekretnine u vlasništvu Sunčanog Hvara bez suglasnosti HFP-a, Duvnjak drži da Orco nije poštovao i ispunio obveze.

Službenu izjavu iz Orco grupe nismo dobili, no saznajemo da su desetak puta slali dopise Fondu kako bi riješili pitanje Sunčanog Hvara. Mogući raskid ugovora smatraju neprimjerenim jer, prema važećem ugovoru, Sunčani Hvar ima pravo prodati sporni kamp Vir.

Sunčani Hvar već dulje od godinu dana ne može samostalno obavljati svoju osnovnu djelatnost, pa je od HFP-a dobio pozajmicu za plaće. Gomilanjem gubitaka i dugova ugrožava se djelatnost Sunčanog Hvara a time i turističke ponude Hvara i cijeloga njegovog gospodarstva. Od 10 hotela, koje je preuzeo prije pet godina, Orco je uspio obnoviti samo tri. Elitni turizam, prema kojem su se usmjerili, zakazao je.

I neriješeni imovinski odnosi s Crkvom i izvornim vlasnicima, koji su zbog nepoštovanja ljudskih prava, Ustava i zakona Vladu tužili sudu u Strasbourgu, dodatno su otežavali agoniju Sunčanoga Hvara. Tristo šezdeset radnika prima minimalnu plaću, a menadžeri koji su ostali bez visokih plaća i drugih povlastica napuštaju otok.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik