HGK predstavila tri nova centra: za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj

Bez autora
Jul 12 2012

Hrvatska gospodarska komora (HGK) predstavila je danas svoja tri centra - za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj, za investicije i za EU, kojima želi poboljšati komunikaciju s gospodarstvom i promovirati hrvatskog gospodarstvo. U toku su pripreme za ulazak Hrvatske u EU i unutar samog sustava potrebno je transparentno komunicirati pripreme gospodarstva za EU projekte zbog čega su osnovana tri centra. Centri su fokusirani na osobni pristup s poduzetnicima koji im se obrati, na pronalaženje partnera poduzetnicima te korištenje baze poslovnih partnera unutar HGK itd. Centar za poduzetništvo, inovacije i tehnološki radi na promociji projekata Ministarstva poduzetništva i obrta, educira poduzetnike o kandidiranju projekata, a od jeseni će ići i s novim uslugama za poduzetnike početnike, za razvoj klastera, itd.

HGK predstavila tri nova centra: za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvojHrvatska gospodarska komora (HGK) predstavila je danas svoja tri centra - za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj, za investicije i za EU, kojima želi poboljšati komunikaciju s gospodarstvom i promovirati hrvatskog gospodarstvo.

Pripremamo se za ulazak Hrvatske u EU i smatrali smo da je unutar samog sustava potrebno transparentno komunicirati pripreme gospodarstva za EU projekte zbog čega su osnovana tri centra, istaknula je potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta.

Centri su fokusirani na osobni pristup s poduzetnicima koji im se obrati, na pronalaženje partnera poduzetnicima te korištenje baze poslovnih partnera unutar HGK itd.

Na pitanje je li u tim novim-starim centrima bilo i novih zapošljavanja, Trnokop Tanta je rekla da se radi o preraspodjeli ljudi unutar HGK te da imaju samo dva nova direktora.

Direktorica Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj Tajana Kesić Šapić kazala je kako taj centar radi na promociji projekata Ministarstva poduzetništva i obrta, educira poduzetnike o kandidiranju projekata, a od jeseni će ići i s novim uslugama za poduzetnike početnike, za razvoj klastera, itd.

Važno im je i osnivanje Udruženja poslovnih savjetnika unutar Centra, jer na terenu, kako je rekla, vlada prava zbrka konzultanata raznih kvalifikacija. Stoga ih se želi na jednom mjestu centralizirati, certificirati te ponuditi poduzetnicima kvalitetne usluge.

Direktorica Centra za EU Ružica Gelo kazala je kako taj centar članicama HGK nudi konkretnu pomoć u realizaciji predpristupnih fondova. Najavila je i kako će uskoro tvrtke Perutnina i Frigario podnijeti zahtjeve za investicije koje bi se financirale iz IPARD-a, a svaka od tih investicija vrijedna je oko 7 milijuna kuna.

Centar za investicije, kazala je njegova direktorica Silva Stipić Kobali, pokreće katalog i bazu investicijskih projekata. Trenutno imaju podatke o više od 400 projekata u Hrvatskoj koje će u on-line bazi objaviti početkom rujna.

Trnokop Tanta se osvrnula i na najnovije procjene ekonomista banka o padu BDP-a u ovoj godini od 1,5 posto i HNB-a o padu za 1,6 posto, napominjući kako je HGK već upozoravao na takve procjene te na nužnost investicija. Svi veliki projekti trebaju vrijeme i pitanje je da li je bilo realno očekivati da se desi nešto senzacionalno u šest mjeseci. No, ako se ne krene u te najavljivane projekte, teško je očekivati i da u prvoj polovici iduće godine dođe do rasta BDP-a, smatra Trnokop Tanta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik