Kriza povećala broj mikrofirmi

Bez autora
Oct 08 2012

U Republici Srpskoj u prošloj godini poslovalo je ukupno 14.871 mikro, malo i srednje preduzeće, što je u odnosu na godinu ranije više za 2,6 odsto, a do povećanja je došlo zbog većeg broja mikropreduzeća za 592, dok se broj malih i srednjih firmi smanjio za 203. Navedeno je to u izvještaju za oblast malih i srednjih preduzeća i zanatsko-preduzetničku djelatnost u RS za 2011. godinu, koji je uradila Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća. Smanjenje broja malih i srednjih preduzeća većinom je nastalo kao posljedica smanjenja broja zaposlenih u ovim preduzećima koja su usljed ekonomske krize u 2011. godini otpuštala radnike i tako prešla u kategoriju sa manjim brojem zaposlenih, odnosno srednja preduzeća su prešla u kategoriju malih, a mala u kategoriju mikropreduzeća.

Kriza povećala broj mikrofirmiU Republici Srpskoj u prošloj godini poslovalo je ukupno 14.871 mikro, malo i srednje preduzeće, što je u odnosu na godinu ranije više za 2,6 odsto, a do povećanja je došlo zbog većeg broja mikropreduzeća za 592, dok se broj malih i srednjih firmi smanjio za 203.

Navedeno je to u izvještaju za oblast malih i srednjih preduzeća i zanatsko-preduzetničku djelatnost u RS za 2011. godinu, koji je uradila Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.

- Smanjenje broja malih i srednjih preduzeća većinom je nastalo kao posljedica smanjenja broja zaposlenih u ovim preduzećima koja su usljed ekonomske krize u 2011. godini otpuštala radnike i tako prešla u kategoriju sa manjim brojem zaposlenih, odnosno srednja preduzeća su prešla u kategoriju malih, a mala u kategoriju mikropreduzeća - navedeno je u izvještaju koji će Narodna skupština RS razmatrati na idućoj sjednici.

U toku 2011. godine otvoreno je 767 novih MSP-a od čega je najveći broj registrovan u sektorima trgovina na veliko i malo, opravka motornih vozila i predmeta za ličnu upotrebu, poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne djelatnosti, te prerađivačkoj industriji.

Istovremeno, ugašeno je 469 MSP-a od čega je gotovo polovina iz sektora trgovina na veliko i malo, opravka motornih vozila i predmeta za ličnu upotrebu.

Najveći broj MSP-a u 2011. godini, njih 5.996 ili oko 40 odsto poslovao je u sektorima trgovina na veliko i malo, opravka motornih vozila i predmeta za ličnu upotrebu, te u prerađivačkoj industriji u kojoj je radilo 2.964 preduzeća ili 19,9 odsto.

U izvještaju se ističe da su najveći udar ekonomske krize osjetila upravo mala i srednja preduzeća iz ovih u kojima je zabilježen najveći broj ugašenih preduzeća, ali i najveći pad broja zaposlenih.

U 2011. godini MSP su zapošljavala 96.098 radnika, što čini 68,7 odsto od ukupnog broja zaposlenih u preduzećima u Srpskoj. Najveći broj zaposlenih imaju srednja preduzeća koja zapošljavaju 41 odsto ukupno zaposlenih radnika u MSP-u.

Najveći broj zaposlenih u MSP-u je u prerađivačkoj industriji i to 30,2 odsto, te u trgovini na veliko i malo, opravci motornih vozila i predmeta za ličnu upotrebu.

MSP su u 2011. godini ostvarila 79 odsto ukupnog poslovnog prihoda svih preduzeća, 74 odsto od ukupnih prihoda od prodaje na inostranom tržištu i 75 odsto ukupno ostvarene neto dobiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik