Kuda idu mala i srednja preduzeća?

Bez autora
Mar 14 2010

Nema sumnje da su mala i srednja preduzeća i preduzetnici (MSSP) postala značajna poluga ekonomskog razvoja Srbije. Sada "mali biznisi" ostvaruju oko dve trećine ukupnog prometa i oko 60 odsto bruto dodate vrednosti. Ovaj sektor je u prethodnim godinama ponudio najviše novih radnih mesta i danas angažuje 67 odsto svih zaposlenih u privredi. MSSP imaju apsolutnu prevlast u ukupnom broju poslovnih subjekata. Od oko 333.500 svih registrovanih firmi, na ovu grupaciju se odnosi čak 99,8 odsto. Sve to ne znači da nema razvojnih problema u ovom sektoru. Oni se ogledaju u usitnjenosti poslovnih subjekata, niskoj konkurentnosti, nedovoljnoj razuđenosti finansijskog tržišta, neodgovarajućoj strukturi tržišta rada, nepovoljnom regionalnom rasporedu, administrativnim preprekama i slično.

Kuda idu mala i srednja preduzeća?Nema sumnje da su mala i srednja preduzeća i preduzetnici (MSSP) postala značajna poluga ekonomskog razvoja Srbije.

Sada "mali biznisi" ostvaruju oko dve trećine ukupnog prometa i oko 60 odsto bruto dodate vrednosti. Ovaj sektor je u prethodnim godinama ponudio najviše novih radnih mesta i danas angažuje 67 odsto svih zaposlenih u privredi. MSSP imaju apsolutnu prevlast u ukupnom broju poslovnih subjekata. Od oko 333.500 svih registrovanih firmi, na ovu grupaciju se odnosi čak 99,8 odsto.

Sve to ne znači da nema razvojnih problema u ovom sektoru. Oni se ogledaju u usitnjenosti poslovnih subjekata, niskoj konkurentnosti, nedovoljnoj razuđenosti finansijskog tržišta, neodgovarajućoj strukturi tržišta rada, nepovoljnom regionalnom rasporedu, administrativnim preprekama i slično. U našoj prošlogodišnjoj anketi kod 3.000 MSPP, najveći problemi bili su nedostatak sredstava i zakonske regulative, zatim nedostatak radnika odgovarajućih kvalifikacija, neusklađenost poslovanja sa zahtevima standarda kvaliteta i nedovoljnu informisanost o tržištima i tehnologijama.

Najveće nezadovoljstvo ispoljeno je u vezi sa poreskim propisima i procedurama i dugim i skupim postupcima prilikom izdavanja građevinskih dozvola. Nakon toga, slede rad inspekcijskih organa, problemi sa uknjižbom nepokretnosti, komplikovani postupci prijave i odjave radnika, spora naplata potraživanja.

Država za sada pokušava da probleme nedovoljnih izvora finansiranja ublaži stimulativnim kreditnim linijama za započinjanje poslovanja, investiranje u nerazvijena područja, unapređenje turističko-ugostiteljske ponude. Postoje i subvencije za samozapošljavanje i opremanje radnih mesta. Znatan deo realizovanih subvencija kod odobravanja kredita za otklanjanje posledica ekonomske krize odnosi se na MSPP. Nacionalna agencija za regionalni razvoj realizuje program podrške uspešnim preduzećima i preduzetnicima za jačanje konkurentnosti. Slični podsticaji odobravaju se preko SIEPA u okviru podrške internacionalizaciji MSP, a AOFI finansira izvozne poslove i osiguranje potraživanja. Preko nadležnih ministarstava finansijski se podržavaju inovatori i klasteri.

Problemi brojnosti i neusaglašenosti propisa i pratećih normi biće rešeni u toku sprovođenja strategije regulatorne reforme. Napravljeni su prvi koraci u tom pravcu. Prilikom registrovanja preduzeća kod APR dobija se istovremeno i PIB i time je skraćeno vreme za otpočinjanje delatnosti. Od ove godine završni računi predavaće se samo na jednom mestu - kod APR, a ne na tri mesta kao do sada. Sprovođenjem Zakona o uređenju prostora uvešće se red u oblasti nekretnina.

Te druge mere treba da omoguće još brži i kvalitetniji razvoj sektora MSPP koji se kao i društvo u celini nalazi u fazi tranzicije. Pokrenut je čitav front aktivnosti na unapređivanju poslovnog ambijenta u Srbiji. MSPP su prepoznate kao jedan od razvojnih prioriteta. U tom kontekstu, može se reći da je njihova perspektiva prilično izvesna. Treba samo imati u vidu da se radi o procesu koji u mnogim aspektima zahteva određeni period.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik