Mladi inovatori konačno će dobiti podršku

Bez autora
Feb 09 2021

Centar za promociju civilnog društva i Trezor bh. inovacija objavili su poziv za dodjelu grantova i za podršku za sve inovatorice i inovatore iz Bosne i Hercegovine.

Ideje, skice, inovacije

Kako je za Oslobođenje kazala Nađa Zubčević iz Centra za promociju civilnog društva, javni poziv za dodjelu grantova su objavili jer su uvidjeli da u BiH ima jako malo poticaja koji se daju za istraživanje i za poticanje novih inovacija.

Želja im je bila da svima onima koji imaju ideje, skice, neke započete inovacije pomognu da tu inovaciju i ostvare.

- U okviru ovog poziva biće dodijeljeni grantovi vrijedni 69.560 dolara, istakla je Zubčević, dodajući da postoji mogućnost da se kasnije iznos grantova i poveća.
Inače, Trezor bh. inovacija je projekat koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Islamska razvojna banka.

Cilj ovog projekta jeste provesti mlade ljude kroz proces inovacija, ohrabriti ih da istražuju mogućnosti i osnažiti da otkriju nove načine za poboljšanje života zajednice.

- U skladu sa raspoloživim sredstvima projektom su planirana četiri granta. Prvi je grant za konsenzualni patent (GKP), zatim grant za potpuno ispitivanje patenta (GPI), grant za međunarodnu zaštitu - PCT (GPCT), koji je jako bitan, jer je svakom inovatoru cilj da zaštiti svoju inovaciju kako na bh. tako i na međunarodnom tržištu. Četvrti grant je onaj za testiranje i kreiranje prototipa (GTKP), što je također veoma važno kako bi se potencijalni investitori mogli uvjeriti u vrijednost i značaj inovacije, istakla je Zubčević.

Osim grantova, planirana je podrška u vidu ekspertske usluge (ES) u procesu patentiranja (angažovanje patentnog zastupnika/ice).

Prijave

- Patentni zastupnik je veoma bitan i može pomoći zainteresovanima kroz cijeli proces od popunjavanja patentne prijave do same zaštite inovacije, kaže Zubčević.

Svi zainteresovani prijaviti se mogu do 2. marta, nakon čega će biti odabrani najbolji.

- Mogu reći da će svaka dobra inovacija biti prepoznata i podržana, istakla je Zubčević, dodajući kako će u konačnici biti dodijeljeno 77 grantova i podrške ekspertske usluge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik